Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Ne valja kada nas neka leteća zastava ovako pomami

2210skolaPOCETNA
"Ovdje su u pitanju braća sa dvije vjere, mi smo jedna nacija. To ne bi smjelo da se ovoliko politizuje", smatra jedan od sagovornika Portala Analitika
. U mjestu nadomak Podgorice najradije bi da se što prije zaboravi priča o tuči u Gimnaziji "25. maj", koja se dogodila nakon prekinute fudbalske utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu. Direktor Gimnazije Semir Ljajević ne želi da komentariše incident i atmosfera u ustanovi koju vodi je, kako tvrdi, "potpuno relaksirana". Mještani kažu da su mediji i političari pretjerali, ali poručuju i da je u školama mjesto knjigama i znanju, a ne zastavama.

Ne valja kada nas neka leteća zastava ovako pomami
Portal AnalitikaIzvor

Lijep, sunčan dan u Tuzima. U dvorištu Gimnazije „25 maj“ gužva na odmoru, učenici žure na doručak, a u blizini ograde velikog dvorišta škole - tri policajca umjesto jednog, kako je uobičajeno. „Obično je jedan, danas su tri, vjerovatno da neko ne pomisli da digne frku“, kaže kroz smijeh jedan učenik za Portal Analitika.

Nedavnu tuču u Gimnaziji, koja je kao bomba odjeknula u javnosti, ne žele da komentarišu ni učenici, ni direktor Gimnazije Semir Ljaljević. Kaže da je nakon tuče situacija „potpuno relaksirana“ i da nema potrebe da se više govori o cijelom događaju.

„Škola je već dala svoje saopštenje nakon incidenta, a ja kao direktor nisam medijima davao izjave. Izjasnili smo se kao kolektiv i, ako budemo smatrali da je potrebno, da izađemo sa nekom izjavom u javnost - javićemo vam. Kao što vidite, sve je u najboljem redu i nema potrebe da se trenutno nešto više komentariše“, kaže Ljaljević za Portal Analitika.

2210policajci

Da li se tuča mogla izbjeći: Podsjetimo, nakon tuče učenika, koja se dogodila 15. oktobra, nakon prekinute fudbalske utakmice između Srbije i Albanije u Beogradu, uprava Gimnazije je saopštila da „incident nije mogao biti spriječen i da očekuju da će u naredna dva dana svi odgovorni biti identifikovani, procesuirani i adekvatno kažnjeni“.

„Kolektiv Gimnazije najoštrije osuđuje svaki vid nasilja, posebno među učenicima i izražava žaljenje zbog povreda koje su zadobili pojedini učenici u incidentu koji se dogodio u dvorištu škole“, saopšteno je medijima iz ove srednjoškolske ustanove.

No, iako je, kako kaže direktor Ljaljević, atmosfera „potpuno relaksirana“, u Tuzima se još „šuška“ o nemilom događaju u Gimnaziji. Učenici ne žele da govore kako je došlo do tako masovne tuče. Jedan od njih bio je nešto raspoloženiji za priču, ali neće ni da čuje o predstavljanju i o fotografisanju za medije. Kaže da se tuča desila u trenutku, nekoako u jednom mahu, i da je bila masovna.

„Najveća frka je nastala kada su se pojavili roditelji. Došlo je do opšte pometnje da se nije znalo ko se sa kim bije. Policija je intervenisala, bilo je više policajaca, i stvar se smirila. Sada je sve kao da se ništa nije dogodilo, jedino što u dvorištu jutros na odmoru  imamo tri policajca, a obično je samo jedan“, kaže ovaj učenik Gimnazije.

„Najveći krivci za tuču u školi su roditelji“: Stanovnici Tuzi uglavnom ne žele da komentarišu tuču djece albanske nacinalnosti.

2210dresevicJedan od rijetkih, Ćazim Drešević, ne krije da ga je potresla tuča omladine.

„Najveći krivci za tuču u školi su roditelji, sve potiče iz porodice. Rekao bih da su krivi svi, od roditelja do političara, ali i škola je kriva“, kaže Drešević i dodaje:

„U školi se uči, tamo je mjesto knjigama, a ne zastavama. Svako ko bilo koju zastavu donese u školu treba da ide napolje, pa neka to radi negdje drugo. Zna se čemu služi škola, tamo treba da se omladina obrazuje, da imamo školovane i vaspitane ljude. Nije u gimnazijama mjesto zastavama i tučama. Svima u Tuzima je žao zbog tuče“, veli za Portal Analitika.

„Normalnom čovjeku ne može biti svejedno kada čuje da su se djeca potukla bilo gdje, a ne ovdje, u svom mjestu. Nije prvi put da se dešava tuča u Gimnaziji i mislim da su najveći problem roditelji“, smatra Drešević i podvlači da danas mnogi roditelji pogrešno vaspitavaju djecu:

„Problem je što se mladi ne uče toleranciji. Nesreća je kada se u kući pominju vjerske i nacionalne priče i razmirice. To djeca čuju i onda se dešava ovo što se dešava“, kaže sagovornik Portala Analitika.

On napominje da je problem i što loše đake iz Podgorice šalju u Gimnaziju u Tuzima, da tu nekako završe školu, a „loši i problematični učenici loši su svugdje“, ističe Drešević.

2210roko„Jedino je tačno da su se potukla albanska djeca“: Njegov sugrađanin Roko Camaj, koji sa prijateljima u kafiću u centru Tuzi ispija jutarnju kafu, priča da mu smeta što mediji o tuči u školi „svašta pišu“. Mogle su se, kaže, čuti i pročitati razne verzije događaja, a jedino je tačno da su se potukla albanska djeca.

„Nije tu bilo tuče između Albanaca i Srba ili Crnogoraca, kao što su neki javljali, nego su se potukla albanska djeca. Nakon utakmice Srbija - Albanija u Beogradu, neki Albanci - Malisori su nosili transparente Albanije, jer su smatrali da prekid utakmice znači pobjedu Albanije. U suprotnom taboru su se našli neki mještani, takođe Albanci, iz Vladne, Dinoše, Tuza, koji su time bili revoltirani. Onda je počela svađa, djeca su se potukla, razdvojili su ih i sve se smirilo. Kada su došli neki roditelji i policajac iz Tuzi, koji je malo žešće reagovao, tek tada je nastala velika gužva. Poslije su došli specijalci i sve je završeno“, priča Camaj o tuči o kojoj se pisalo ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu.

Prema njegovim riječima sada je sve u gradu kako treba i nema nikakvih tenzija.

„To je isti narod, ista krv. Laž je da su se tukli Albanci i Crnogorci, ništa od toga nije istina. Meni smeta kada se političari kao Branko Radulović iz DF-a  pitaju zašto su Albanci slavili. Pitam - što  kada se slavi u Podgorici? I tamo se prije godinu ili dvije klicalo protiv Albanaca. Njima to nije smetalao, ali im sada smeta što se slavilo u Tuzima“, kaže Roko Camaj.

2210ucenici„Priča se ispolitizovala, djeca se tuku svaki dan“: Prema Camajevim riječima, cijela priča o tuči je previše ispolitizovana, a u medijima se više nagađalo nego pričala istina.

„Djeca se tuku svaki dan i takve tuče treba smirivati, omladinu učiti toleranciji. Problem je kada u sve to upadnu roditelji, a zna se dobro koji su to roditelji. Sada čujem da će neke  prijave podići protiv djece, a ne protiv roditelja koji su u svemu tome učestvovali“, kaže rezignirano Camaj.

Sličnog je mišljenja i Safet Frljučkaj koji napominje da, na žalost, trzavice i sport danas idu često zajedno.

„Bude tuča oko sporta, ali ne stvara se ovakva gužva oko svega kao u Tuzima. Potuku se navijači Partizana i Zvezde i to se ne pominje. Tuku se po stadionima navijači svakog dana i tu nema nikakve priče i tragedije, a u Tuzima se potuklo nekoliko mladića, i odmah se o tome priča danima. Tukli su se i ranije i vjerovatno će se tući ponovo đaci po školama u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, ali o tome nema ni riječi“, kaže Frljučkaj.

Na konstataciju da je u pitanju bila masovna tuča u kojoj su učestvovali čak i roditelji, zbog čega je morala da reaguje posebna jedinica policije, Frljučkaj kaže da je sve ispalo dramatičnije nego što je u suštini bilo.

2210safet

„Roditelj kada vidi da neko udara njegovo dijete reaguje emotivno. Ne razmišlja u tom trenutku da se djeca brzo posvađaju, ali i mire. Ovdje su u pitanju braća sa dvije vjere, mi smo jedna nacija. To ne bi trebalo da smeta nikome, a još manje da se politizuje“.

Sagovornik Portala Analitika ponavlja da je priča predimenzionirana, i da „nije ništa novo da se potuče omladina koja ima višak energije“.

„Danas se potuku, sjutra su zajedno, pomire se odmah, a priča i politizovanje događaja traje u nedogled. Mislim da ova tuča nema veze sa vjerom i zastavom. Ja sam Albanac i meni ne smeta kada ovuda prođe srpska zastava. Neka nosi svako svoje, neka svoje voli i poštuje, ne mora da mrzi onog sa drugom zastavom, drugom nacijom i vjerom. Mi smo svi Albanci i svi smo jedno, a djeca će se opet potući. Mi u Tuzima ne želimo da se o ovome više priča“, mirno će Frljučkaj.

„U školama je mjesto knjigama, vaspitanju i nauci“: „Zna se kakvi smo mi Albanci. Kada neko dira onoga pored nas mi ga branimo. To se zna, tako je bilo kroz cijelu našu istoriju. Imali su Albanci Crnogorce za kumove i prijatelje, nikada ih nisu napuštali nego branili, ginuli sa njima zajedno“, kaže Frljučkaj.

2210skolaKRAJReklo bi se da bi Tužani najradije da se na cijelu priču stavi tačka i da mediji i političari zapaljivim izjavama ne „potpiruju“ priču koja je, kako kažu, ovdje gotovo zaboravljena.

„Ne valja rabota kada nas neka leteća zastava ovako pomami, makar i na jedan sat, samo to ću vam reći,“, kaže u prolazu stariji Tužanin, izbjegavajući duži komentar.

Možda je u cijeloj ovoj priči najbolja preporuka iskusnog Ćazima Dreševića, koji ponavlja da je u školama mjesto knjigama, vaspitanju i nauci. „Onaj ko maše zastavama neka maše u svojoj kući, a ne u gimnaziji. Na roditeljima i školi je da vaspitavaju, i ne smiju na to da zaborave“.

„Lijep je dan, nije vrijeme za ’teške’ priče, jer će tuča u školama ponovo biti“,  uz osmijeh kaže jedan mladić.

Vjerovatno hoće, samo da to, kao ovog puta, ne bude zbog nekog drona na fudbalskoj utakmici kilometrima i kilometrima udaljenoj od Ćazima, Safeta, Roka...

Suzana KAPETANOVIĆ

Portal Analitika