Svijet

Rekordna proizvodnja opijuma u Avganistanu

2110avganistan
R
od maka u Avganistanu prošle godine je bio rekordno visok, uprkos ulaganju SAD od sedam milijardi dolara za uništenje te biljne kulture, odgovorne za 80 odsto svjetske proizvodnje opijuma, prenosi Index.hr.

Rekordna proizvodnja opijuma u Avganistanu
Portal AnalitikaIzvor

Specijalni glavni inspektor za obnovu Avganistana Džon Sopko u izvještaju je upozorio na „krijumčarenje droge koja truje avganistanski finansijski sektor i ugrožava legitimnost avganistanske države podsticanjem korupcije“.

- Avganistanski uzgajivači uspjeli su 2013. godine da proizvedu mak na rekordnih 209.000 hektara zemljišta, mnogo više od dotad rekordnih 193.000 hektara 2007. godine. Nema sumnje da se ta brojka 2014. još i povećala, uzimajući u obzir pogoršanje bezbjednosnog stanja u velikim djelovima ruralnog Avganistana i zanemarivom broju uništenih polja maka – navodi se u Sopkovom izvještaju.

Povećanje se objašnjava, prije svega, iskopom dubokih bunara, a tako dobijena voda Avganistancima je u posljednjoj deceniji omogućila sađenje na oko 200.000 hektara dotad pustinjskog tla na jugozapadu zemlje.

- Na područjima na kojima se mak nije uzgajao, zabilježen je procvat te kulture - stoji u istom izvještaju, koji je upućen američkom državnom sekretaru Džonu Keriju i ministru odbrane Čaku Hegelu.

Foto: telegraph.co.uk

Portal Analitika