Politika

Del Monako: Za proces integracija potrebne snažne nove članice

skupeuinfo2110
A
mbasador Italije u Crnoj Gori Vinćenco del Monako kazao je da je za Italiju proširenje EU jedan od ključnih prioriteta kao i da su Uniji potrebne snažne nove članice da bi se proces integracija ojačao.

Portal AnalitikaIzvor

Del Monako je to kazao na današnjoj prezentaciji pod nazivom "Razgovor sa EU ambasadorima“ na temu nalaza Izvještaja o napretku vezanih za vladavinu prava i ljudska prava, na kojoj su učestvovali i predstavnici crnogorskih institucija.

Pored del Monaka prezentaciji je prisustvovao i šef delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič kao i zamjenica ministra pravde i pregovarač za za poglavlja 23 i 24 Svetlana Rajković, šef radne grupe za poglavlje 23 Branka Lakočević, šef radne grupe za poglavlje 24 Mira Cerović.

Ambasador del Monako je istakao značaj državnih službenika i administracije u pregovorima sa EU kao i da će biti još dosta izazova.

- Lista onoga što je urađeno je mnogo manja nego lista onoga što tek treba da bude urađeno. To je sasviim normalno jer ste vi u fazi pregovora. Ne bih sada da ispadnem kao advokat ali izvještaj o napretku je dosta dobar i treba se fokusirati na veliki broj novih pitanja – rekao je del Monako.

On je istakao da u EU nema zamora od proširenja.

- Proširenje je jedan od ključnih prioriteta Italije, zato vas pohvaljujem i podstičem da idete dalje. Da bi smo ojačali proces integracija EU su potrebne snažne nove članice – poručio je italijanski ambasador.

Šef delagacije EU Mitja Drobnič prezentovao je okupljenim predstavnicima državnih institucija izvještaj o napretku Crne Gore.

On je ponovio da je potrebno postići bolje rezultate u borbi protiv korupcije, kao i uskladiti zakonodavstvo sa zakonima EU.

Kada je u pitanju sloboda medija Drobnič je naglasio da je potrebno preduzeti sve mjere da se procesuiraju napadi na novinare ali da mediji moraju da vode računa o profesionalnosti.

- Nedostatak profesionlnog i etičkog novinarstva ostaje i dalje problem u medijima. Mediji mogu biti žrtve ali i počinioci – poručio je Drobnič.

Pregovarač za za poglavlja 23 i 24 Svetlana Rajković naglasila je da će izvještaji biti sve oštriji kada je u pitanju napomena na sve u čemu EU vidi izazove za Crnu Goru.

- To nikako ne treba gledati negativno. Dobili smo malo oštije ocjene kada je u pitanju korupcija  ali ne postoji segment u kojem nije primjećen napredak – poručila je Rajković.

Branka Lakočević je poručila da je veoma puno izazova u reformi  pravosuđa ali da ćemo uspjeti da završimo sve što se očekuje od Crne Gore.

Portal Analitika