Politika

Cdu: Naša obaveza je da gradimo institucije

1410cdu
N
aša je zajednička obaveza da gradimo institucije i kapacitete, jer je to potreba i interes svih naših građana. Kada i kako će evropski partneri biti spremni da o našem prijemu razmišljaju - u ovom trenutku je pitanje od drugorazrednog značaja, navodi se u saopštenju Crnogorske demokratske unije koje potpisuje Danijela Pejanović, članica Predsjedništva stranke.

Cdu: Naša obaveza je da gradimo institucije
Portal AnalitikaIzvor

Crnogorska demokratska unija smatra da je, kako se ističe, Izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2014. godinu dokument koji objektivno analizira i sagledava postignute rezultate u procesu pregovora.

- Smatramo da je za sve nas u Crnoj Gori najvažnije da se Izvještaj pažljivo i detaljno čita i analizira i da se, i na osnovu njega, kreiraju planovi i stvaraju političke i druge pretpostavke za dalju izgradnju demokratskih institucija i njihovih kapaciteta, kao i za ukupni politički, ekonomski i kulturni razvoj naše zemlje. Sugestije kako je mogao ili kako je trebalo da bude napisan Izvještaj za nas nemaju puno smisla. Takav prilaz i tumačenje Izvještaja i njegove svrhe služe, prije svega, jednoj vrsti političke utakmice, u kojoj Cdu nema namjeru da učestvuje. Izvještaj nije pisan da bi mi „učili“ naše evropske prijatelje i partnere kako treba da tumače našu stvarnost i koje izraze, povodom toga, treba da koriste - već je rezon i logika tog dokumenta da podstakne odgovorne, kao i sve koji učestvuju u procesu pregovora, da bolje rade svoj posao – navodi se u saopštenju.

Za Cdu je neispunjenje obaveza i očekivanja ili kašnjenje u ispunjenju preuzetih obaveza najvažniji segment ovog dokumenta. Godišnji izvještaj treba posmatrati prevashodno sa te tačke gledišta i on treba da bude putokaz za djelovanje u narednoj godini.

- U datim uslovima, đe u mnogim zemljama Evropske unije, najblaže rečeno, ne postoji veliki interes i spremnost za prijem novih članica, Crnogorska demokratska unija podsjeća da je, u toj situaciji, na koju su otvoreno upozorili novi predsjednik Evropske komisije g. Junker i novi komesar za proširenje, g. Han, za Crnu Goru i sve relevantne političke subjekte u njoj, najvažnije da, umjesto žaljenja nad činjenicom da ne možemo biti pozvani da pristupimo Evropskoj uniji prije 2020. godine, pažnju i energiju usmjere na to što i kako Crna Gora može do tada učiniti – navodi se u saopštenju Pejavnović.

Ona navodi da je centralno pitanje unutrašnjeg političkog i ekonomskog razvoja je izgradnja i razvoj institucija demokratskog sistema.

- Mi to treba da radimo, prije svega, zbog nas i naših građana, a ne zbog samog prijema u Evropsku uniju. Naša je obaveza da izgradimo sistem koji će ispunjavati sve uslove koji su potrebni da bi Crna Gora bila prihvatljiva za sve članice Evropske unije. Taj proces je dugoročan i ne smije biti ugrožen, niti usporen zbog aktuelnog stanja u samoj Evropskoj uniji i preovlađujućeg stava da proces priključenja treba odložiti bar za pet godina. Manje je značajno da li će i kada članice EU biti zainteresovane i spremne da razmišljaju i odlučuju o prijemu. Za nas je mnogo važnije da gradimo kapacitete našeg društva – i na političkom, i na ekonomskom i na kulturnom planu – kako bi dostigli evropske standarde i pravila ponašanja. Zbog svega toga ne može biti opravdanja, niti izgovora za bilo kakvo kašnjenje u ispunjavanju obaveza i zadataka iz crnogorske evropske agende poručuje se u saopštenju.

Portal Analitika