Svijet

Preminuo Oskar de la Renta

oskar2110
M
odni dizajner Oskar de la Renta, jedan od najuticanijih dizajnera druge polovine 20. vijeka, čovjek koji je oblačio prve dame SAD i holivudske zvijezde, preminuo je juče u 82. godini, prenose agencije.

Preminuo Oskar de la Renta
Portal AnalitikaIzvor

Njujork tajms prenosi da je De la Renta preminuo od raka. Rođen u istaknutoj porodici u Dominikanskoj republici, De la Renta je studirao umjetnost u Španiji, ali ga je moda privlačila i prve korake napravio je uz španskog dizajnera Kristobala Balensijagu.

Ime je stekao 1960-ih kada je počeo da "oblači" prvu damu Žaklinu Kenedi i potom otvorio svoju kompaniju u Njujorku 1965.

Poznat je kao jedan od "klasičnih" kreatora, poznat po izrazito ženstvenim kreacijama, laskavim siluetama sa punim suknjama, uskim strukom i često u nježnim bojama i sa cvjetnim motivima.

Najskoriji De la Rentin projekat bila je vjenčanica za Amal Kluni koja se za Džordža Klunija udala prošlog mjeseca u Veneciji.

Sam De la Renta, sa svojom elegantnom figurom, bio je omiljena ličnost njujorškog svijeta mode. Omiljeni je dizajner uticajne urednice američkog Voga Ane Vintur i glumice Sare Džesike Parker.

Njegov klasični stil veoma je popularan na crvenom tepihu i naročito odgovara ukusima prvih dama koje su bile njegovi najvjerniji klijenti.

oscar2
oscar3
Oscar-de-la-Renta-1

Portal Analitika