Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Društvo

Osvajači Mont Everesta: Tragedije se na Himalajima događaju kada želja prevlada strpljenje

 

2010planinari_javorakok
T
ragedija na Himalajima u kojoj je poginulo čak 38 planinara iz svijeta i domaćih vodiča, prilikom penjanja na vrh Anapurna, rastužila je planinare sa svih meridijana. Najveća nesreća u novijoj istoriji Nepala mogla se vjerovatno izbjeći da je bilo strpljenja i da se više mislilo na bezbjednost, a stišala želja da se što prije stigne do vrha najveće planine svijeta, kažu za Portal Analitika visokogorci Planinarskog kluba Javorak iz Nikšića Marko Blečić i Drago Vujović, osvajači Mont Everesta.

Osvajači Mont Everesta: Tragedije se na Himalajima događaju kada želja prevlada strpljenje
Portal AnalitikaIzvor

Naši sagovornici su dva puta pohodili Himalaje, jednom, 2009. godine, kada zbog lošeg vremena nijesu uspjeli da osvoje Mont Everest, ali zato im se želja ispunula 2010. kada su uspjeli da se popnu na najveći vrh na planeti.

Sagovornik Portala Analitika planinar Marko Blečić, komentarišući nedavnu nesreću na Himalajima, kaže da se sve više ide u osvajanje ovog lanca, posebno posljednjih desetak godina i da se gotovo svake godine dogodi neka tragedija.

„Najveći je problem što se nedovoljno brine o vremenskim uslovima. Zaboravi se koliko je priroda surova na tim visinama, samo je cilj stići do vrha“, kaže iskusni planinar.

2010bleka

On podsjeća da za odlazak na Himalaje dugo traju pripreme, treba dosta novca za ovakav poduhvat. Za većinu planinara to je prilika koja se pruža samo jednom u životu. Zato se često ide po svaku cijenu, ne razmišlja se toliko o posljedicama, već samo o vrhu.

„Nekada se zanemare rizici, o njima se ne misli, u glavi je samo želja da se stigne do cilja. Međutim, priroda je u tim uslovima nepobjediva, za minut se može promijeniti vrijeme. Takođe, iako planinare vode iskusni vodiči, odnosno agencije koje organizuju uspone, radi svog uspjeha na neki način „guraju“ ljude da idu prema vrhu“, kaže Blečić.

Upitan kako funkcionišu meteorološke službe, kakvo je njegovo iskustvo, naš sagovornik kaže da kada su bili prvi put na Himalajima 2009. imali su prognoze od razih kuća koje su se pokazale nedovoljno tačne.

„Na 7500 metara nas je uhvatilo takvo nevrijeme da smo jedva živu glavu izvukli. Na sjevernom grebenu Mont Everesta bio je takav vjetar da nismo mogli da stojimo, više smo puzali. Te 2009. godine zbog lošeg vremena smo se vratili neosvojenog vrha“, podsjeća Blečić.

Da je priroda na najvećoj planini svijeta izuzetno nepredvidiva ponavlja i njegov prijatelj Drago Vujović, koji je sa Blečićem i Đorđijem Vujičićem osvojio vrh o kome sanjaju svi planinari svijeta.

2010dragoblekat

Nije lako osvojiti Himalaje, naše kolege iz Javorka su još 1996. godine pokušali, ali nijesu uspjeli.

„Te godine naš Đorđije Vujičić je bio samo 44 metra ispod vrha, ali je morao da se vrati. Vrijeme se tamo nevjerovatnom brzinom mijenja, vidjeli smo to i 2009. godine, a 2010. nas je spasilo strpljenje. Čekalo se punih 14 dana na prozor i reklo bi se da je jako važno raditi kao u onoj narodnoj: „Strpljen-spašen“, kaže Vujović.

On ističe da se ove godine dogodila još jedna velika tagedija na Himalajima kada je 16 šerpasa izgubilo u maju život na ovoj planini.

"Govoreći o vremenskim prognozama, koje često mogu biti nepouzdane kada su u pitanju takve nadmorske visine, Marko Blečić naglašava da su najbolje prognoze švajcarskog Meteosa, koji ima svoj satelit iznad Himalaja. Ta prognoza je najpreciznija, ali mislim da potpuno pouzdane nema. I kod nas se vrijeme promijeni za sat vremena, a ne na tim visinama“, kaže Blečić.

Upitan, da li je greška planinara koji su stradali to što su za penjanje izabrali oktobar, Blećić objašnjava da postoje dva termina. Jedan je u maju, a drugi u septembru i oktobru.

U maju ide više ljudi, jer je toplije, a u drugom terminu, od jeseni ka zimi, sve je hladnije. Sezona penjanja se završava kada sa Indijskog okeana dođu veliki monsunski oblaci i poklope Himalaje, i tada počinju padavine. To je kraj sezone i neophodno je uhvatiti onaj period od tri četiri dana prije nego što oblaci nadviju i na kratko potisnu vjetrove koji stalno duvaju na najvećoj planiini svijeta. Mora se iskoristiti taj prozor, a treba imati i sreće“, kaže sagovornik Portala Analitika.

Blečić napominje da je ipak izuzetno važno strpljenje.

"Spasilo nas je to što smo čekali, iako smo toliko željeli da što prije osvojimo Mont Everest".

„Planina će uvijek biti tu gdje je, a izgubljeni život je izgubljen zauvijek. Nema jurenja ka vrhu, a to najbolje naučite kad vas planina pobijedi. Kada se vratite neosvojenog vrha, ali zdravi“, poručuju osvajači najvećeg vrha svijeta.

S.K.

 

 

 

Portal Analitika