Region

Peko Dapčević i Koča Popović zvanično dobili ulice u Beogradu

1910pekokoca
G
radonačelnik Beograda Siniša Mali svečano je danas otkrio ploču sa natpisom Bulevar Peka Dapčevića, čime je dio Kumodraške ulice dobio novi naziv. Ploča se nalazi na uglu Darvinove i Kumodraške ulice. Nakon toga, Gran Vesić i Aleksandar Vulin, u prisustvu prvoboraca NOB-a, otkrili su i ploču sa natpisom ulice Koče Popovića, na mjestu nekadašnje Zagrebačke ulice.

Peko Dapčević i Koča Popović zvanično dobili ulice u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

- Sedamdeset godina nakon oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu ispravljamo veliku nepravdu i nazivamo jednu ulicu u Beogradu imenom Peka Dapčevića. Zajedno sa Kočom Popovićem, bio je jedan od junaka Drugog svjetskog rata i imali su ključnu ulogu u oslobađanju Beograda. Ovo je značajno, ne samo zbog njih dvojice, već i zbog svih koji su dali svoje živote za slobodu Beograda jer na ovaj način čuvamo uspomenu na njih. Peko Dapčević bio je prvi počasni građanin Beograda i to priznanje dobio je na prvu godišnjicu od oslobođenja 20. oktobra 1945. godine - rekao je Siniša Mali.

On je istakao da će grad nastaviti da prihvata inicijative za imenovanje ulica po znamenitim Srbima, koji su nešto značajno učinili za našu zemlju.

Nakon ovog, došlo je na red i otvaranje Ulice Peka Dapčevića u Savamali, kojem su, pored članova SUBNORA prisustovali gradski menadžer Goran Vesić i ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. Popović, čija je porodice prije rata posjedovala veći dio nekretnina u ovoj ulici, živio je u ulazu broj 9.

- Iskreno sam srećan što sam dočekao da vidim i da pokažem ovim ljudima kako sve na kraju dođe na svoje i kako Beograd konačno slavi svoje oslobodioce. Od danas mora da se zna ko je prodavao mladost Srbije, a ko žrtvovao svoju mladost zarad boljeg svijeta i borbe protiv fašizma - rekao je Vulin pred okupljenim građanima i prvoborcima.

Otkivanju ploče prisustvovali su i pomenuti članovi Prve proleterske divizije, čiji je Popović bio prvi zapovednik. Član ove divizije, Ljubiša Antnojević (88), dočekao je otkrivanje ploče "punog srca".

- Sve ovo me je jako potreslo. Koča Popović je bio sjajan čovjek i zapovjednik, ali pod stare dane nije želio da se njegovo ime toliko ističe. Ovim je ispravljena istorijska nepravde prema njemu - rekao je Antonijević.

Izvor: Blic.rs

Portal Analitika