TV / Film

Priča o malom čovjeku i velikim temama

1810mimaPOC
N
a snimanju imamo jednu sjajnu atmosferu, radimo 11 - 14 sati dnevno i nikome ne pada teško. Mislim da ćemo uspjeti da oborimo sve rekorde i da snimimo film za 28 dana, i da premijera bude u januaru što mislim da je spektakularno. Glavna premijera će biti u hotelu Splendid u Budi, a za Srbiju u Sava centru – kazao je na presu povodom snimanja filma „Jesi li to došao da me vidiš“ Milutin Mima Karadžić.

Priča o malom čovjeku i velikim temama
Portal AnalitikaIzvor

-Krenuli smo u jedan veliki i uspješan projekat. Uz podršku prijestonice krenuli smo da radimo novi film Milana Karadžića pod radnim naslovom „Jesi li to došo da me vidiš“, a finalni naslov će biti iznenadjenje.Snimamo na teritoriji Cetinje, u selu Ćeklići - kazao je Dragan Đurković, producent ispred „Vision“ tima i dodao da je novi koproducent filma Televizija Crne Gore.

Reditelj filma, Milan Karadžić, je podsjetio da je po tekstu Mija Karadžića prije 25 godina igrana predstava „Jesi li to došao da me vidiš“, u kojoj su između ostalog igrali Mima Karadžić i Milorad Mandić, koji igraju i u filmu.

-Sad je taj tekst izmijenjen, proširen, priča je proširena, ali se radnja i dalje događa te 1968. godine, na jedan način čudesne godine, godine velikih prevrata, pokreta, studentskih protesta. Ali imamo i prodor nečeg novog. Mislim da se sve to, bez obzira što se radnja dešava u jednom zabitom selu u Crnoj Gori, na neki način reflektuje i prelama kroz našu priču, tako da ima puno tema.Film se bavi i malim čovjekom u nekim čudnim vremenima, vremenima preokreta, ideološke ostrašćenosti, u kojima je taj mali čovjek vezan za svoje egzistenciju ,a opet pod velikim pritiskom ideologije koja je bila u to vrijeme sa idejom da je to nešto što je univerzalno i što je uvijek prisutno kod našeg čovjeka. To je pričao malom čovjeku, o svim njegovim strahovima, svim njegovim željama, sanjarenjima i o svim tim problemima, kazao je Karadžić.

U filmu je obrađena i ljubavna priča, priča djece iz dvije „zaraćene“ porodice, koji treba da se vjenčaju, a porodice su protiv.

-Tu je i đed, koji je jedan jak motiv cijele priče, i neko njegovo preobraćanje pred smrt, dizanje spomenika sa krstom i promjena od te politike petokrake na krst. Puno je nekih refleksija toga vremena, a opet vrlo dobro korespondiraju sa danšnjim vremenom. Mislim da će publika prepoznati da se ništa nije promijenilo, da su uvijek isti odnosi malog čovjeka prema velikim temama- kazao je Milan Karadžić.

1810film
Jedan od koproducenata filma je i prijestonica Cetinje. Sekretarka za kulturu u prijestonici Žana Lekić je kazala da prijestonica Cetinje prvi put nastupa kao koproducent jednog ovakvog filma.

-Danas je teško obezbijediti sredstva za film, jer je teško vrijeme za kulturu, a snimanje jednog proizvoda kao što je film, zahtijeva velika finansijska sredstva. Ali moram da kažem da ovi divni ljudi, kreativci, svojom umjetnošću, i svojim radom se tome odupiru, i to vidimo vrlo uspješno. Iz godine u godinu nam donose divne proizvode kroz serije, predstave, film, i jako mi je drago što smo mi dio te priče - kazala je Lekić.

-Prije 25 godina kad smo ovu predstavu radili u Beogradu ja sam igrao Gorčila, isti ovaj lik koji sada igram, Manda je igrao mog sina, ni tada nije ličio na mog sina, a ni danas ne liči. Bila je to jedna vrhunska komedija koja se igrala na kartu više. Jako je čudno da danas poslije toliko godina igram opet taj lik, ali sad u nekim drugim okolnostima, prije svega filmskim. Isto je režirao Milan (Karadžić) - kazao je Mima Karadžić.

Dubravka Drakić, Vukotić, koja je, osim što glumi Grozdanu, radila i na scenariju filma naglasila je da se priča o ovom filmu u početku činila nemogućom.

-Sad kad je skoro dvije trećine snimanja gotvo, zaista djeluje uz jedan ogroman napor i jedno ogromno požrtvovanje svih ljudi koji učestvuju u ovoj priči, to zaista moguće i mislim da je najava premijere za januar realna, a ne optimistička, kazao je Dubravka.

O radu na ovom filmu, i njenoj ulozi Grozdane Dubravka kaže da je ovu ulogu bilo vrlo zahtjevno raditi.

-Vrlo je zahtjevno raditi ovu ulogu, zato što kad se kaže komedija onda se prije svega mislim na pozorištu, na filmu igrati jednu ovako vrlo specifično žanrovsku ulogu meni je bio veliki izazov. Zahvaljujući Milanu čini mi se da se dobro probijam. Milan nam je svima postavio visoke standarde. Ne sumnam da će fim imati veliku gledanost, zato što je priča izuzetno bogata odnosima, i zato što je ovo preplitanje o kojem je Milan govorio, i porodica i vremena i okolnosti, nama u glumačkom smislu bio još jedna otežavajuća okolnost. Željeli smo da probamo da sve to uskladimo sa nama samima, sa onim što jesmo sada, a da na neki način ne ogriješimo se o ono što jeste bilo moguće 68. prepoznavati i raditi. Nama koji se tada nijesmo ni bili rodili to je težak zadatak, i nadam se da ćemo uspjeti i to da prevaziđemo i da napravimo dobar film - kazala je Dubravka Drakić Vukotić.

Boro Stjepanović primijetio sam da što duže radi neku ulogu sve o njoj manje zna a sve je bolje igra.

1810film2
-Ja igram Maksima, tog djeda oko čijeg se nastojanja da se iskupu pred smrt, vrti cijela priča. Mi snimamo film o teškom životu, i o toj nekoj obrnutoj perspektivi gdje smo mi opsjednuti smrću, kako ćemo umrijet, šta će biti poslije smrti, a na život ne mislimo.olio bih kada bi ovaj film uticao na sve nas da više mislimo o životu a manje o smrti. Ima jedna rečenica u filmu koju Mima za mnom vikne „lako je tebi pod zemlju, šta ćemo mi na zemlju - rekao je Stjepanović.

Jedan od glumaca koji je prije 25 godina igrao i u predstavi „Jesi li to došao da me vidiš“ Milorad Mandić Manda podsjetio se na svoje tadašnje iskustvo sa tekstom Miodraga Karadžića.

-Pre 25 godina kad sam dobio tekst da čitam, pročitao sam ga u dahu, ali je to čitanje trajalo dugo jer sam povremeno brisao suze od smijeha, i bukvalno na svakoj strani se zadržavao i vraćao ponovo. Nijesam mogao da vjerujem da neko s toliko duha i toliko tačno može da opiše precizno u reč bukvalno svaki karakter od aktera priče „Jesi li to došao da me vidiš“. Čitajući sad scenario koji je naravno sasvim drugačiji pristup, jer je drugi medij u pitanju, okosnica priče je ostala ista, jedno što ja više nijesam Petrašin, sad sam ja kandidat za predsjednika opštine Prele, Maksim (Boro Stjepanović) je moj stric rođeni,a Gorčilo (Mima Karadžić) mi je brat od strica. To je opet jedna, u ovom kolažu priča, priča o jednom karakteru, tadašnjeg nekog političara, kako je ta kampanja u ono vrijeme mogla da izgleda, shodno prilikama i sitaciji u kojoj se to sve dešava, i šta se familija može čovjeku da napravi da mu pokvari kampanju, ili da mu pomogne. Ali pošto se bave nekim drugim stvarima to će ispasti tako kako će ispasti, kazao je Manda.

U vrijeme kad kulturi ama baš ništa nije naklonjeno, Manda kaže da se bore za opstanak zarad nekih lepih priča, uspomena, zarad stavova i razmišljanja, i zarad neke djece koja treba da dodju, mnogi da naslijede zanate.

-Ali u svakom slučaju da imaju jednu prelijepu priču, prelijepu istoriju, i kada je jezik u pitanju i kad su običaji u pitanju, i kad je to neko kulturno nasljeđe postojalo - kazao je Manda.

J.Đ.

Portal Analitika