Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Politika

DPS spremna da odgovori na reformske izazove

1610Djukanovicbudva4
D
emokratska partija socijalista (DPS) može da odgovori na reformske izazove koji slijede i obezbijedi maksimalno mogući nivo integracije Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture, poručio je predsjednik te partije, Milo Đukanović, prenosi MINA.

DPS spremna da odgovori na reformske izazove
Portal AnalitikaIzvor

On je nakon sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa novinarima kazao da je na sjednici zaključeno da je DPS spreman za sve izazove koji slijede.

„Ubijeđen sam da DPS i dalje ima superioran potencijal na političkoj sceni u Crnoj Gori koji će moći da odgovori i na sljedeće reformske izazove i obezbijedi maksimalno mogući nivo integracije Crne Gore u evropske i evroatlantske strukture“, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, posao integracija nikada ne pripada samo jednoj partiji, niti samo političkim strukturama, već, kako je objasnio, društvu u cjelini.

„Pored zalaganja za aktivan i stručan odnos svojih članova, DPS mora da učini dosta i na planu animacije drugih, kako u dijalogu sa opozicijom, sa nevladinim sektorom, ali i akademskom i univerzitetskom zajednicom“, ocijenio je Đukanović.

Na sastanku Savjeta, kako je rekao, razgovaralo se o daljim reformama upravo u funkciji unapređenja kvaliteta života ljudi u Crnoj Gori.

„Sve naše politike su politike koje treba da dovedu do rezultata koji će nam otvoriti mogućnost dinamičnog kretanja države na putu evropske i evroatlantske integracije“, objasnio je on.

Na sjednici Savjeta je, kako je rekao, razgovarano o reformama ne samo u domaćem nego i u kontekstu ispunjavanja obaveza preuzetih u agendama usaglašenih sa evropskim i evroatlantskim partnerima.

Prema njegovim riječima, bilo je riječi o tome „šta partija može da uradi da podspiješi aktivnost prije svega među svojim članovima i predstavnicima u državnim organima, ali i šta na takav način može da uradi u buđenju i drugih, vanpartijski aktera na političkoj i društvenoj sceni da bi proširili prag reformi“.

Na pitanje novinara da li će Vlada prihvatiti zahtjev Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima da ponudi novčanu nagradu svima koji pomognu u rasvjetljavanju slučajeva napada na novinare, Đukanović je odgovorio da će ozbiljno razmotriti takav prijedlog.

„Razmotrićemo ozbiljno prijedlog i procijeniti potrebu obezbjeđivanja dodatnih stimulansa u cilju uspješnog završetka neriješenih istraga“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, niko ne želi više nego Vlada da se slučaj ubistva urednika Dana, Duška Jovanovića riješi.

„Vlada osjeća odgovornost zbog nepotpune rasvijetljenosti tog krivičnog djela, a s druge strane Vlada je ta koja trpi i prigovore i domaće i međunarodne javnosti. Naš najveći interes je da dođemo do odgovora ko je to uradio i po čijem nalogu“, poručio je Đukanović.

Upitan da prokomentariše najavu da bi zbog novih sankcija Rusiji, ta država mogla da uzvrati Crnoj Gori sličnim mjerama, Đukanović je kazao da se Crna Gora „ponaša partnerski odgovorno“ u skladu sa odnosom koji postoji na relaciji Rusija- EU.

„Mi smo uvjerenja da se problem koji postoji ne rješevaju sankcijama i uvjereni smo da treba ozbiljno poraditi na retuširanju odnosa na relaciji EU- Rusija“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, u najbojem je interesu EU da bude inicijativna i uloži maksimalne napore i da kroz politički dijalog i diplomatsku komunikaciju sa Rusijom prevazilazi probleme i stvori uslove za partnerski odnos.

Đukanović je, kako je naveo, ubijeđen da će to biti jedini put rješavanja problema koji postoji.

„Do tada i Rusija i EU preuzimaju mjere iz svojih repertoara“, rekao je on, dodajući da ne vjeruje da stav Crne Gore na tu temu može promijeniti takvu političku praksu.

„Ono što Crna Gora može i što treba da uradi je da na svakom pitanju pokaže odgovoran i konzistentan odnos prema EU“, rekao je Đukanović, poručujujući da Crna Gora želi da bude članica EU.

„Mi se nijesmo šalili kada smo kazali da želimo da budemo dio EU, da statusom kandidata preuzimamo određene odgovornosti u pogledu spoljne i bezbjednosne politike EU“, rekao je on.

Đukanović je kazao da je politika EU i Rusije u ovom trenutku takva, a Crna Gora se ponaša partnerski odgovorno, objašnjavajći da „mnogo puta u životu morate da uradite neke stvari za koje ne mislite da su optimalni potezi“.

Portal Analitika