Svijet

Izduvali kontraverznu skulpturu u Parizu

1810skulptura
N
epoznati ljudi izduvali su tokom prošle noći monumentalnu zelenu skulpturu, nalik džinovskoj seksi igrački, koja je nedavno postavljena na trgu Vandom u Parizu.

Izduvali kontraverznu skulpturu u Parizu
Portal AnalitikaIzvor

"Iskoristivši trenutak nepažnje obezbjeđenja, nepoznate osobe presjekle su kablove koje su držale skulpturu. Umjetničko djelo na naduvavanje se ubrzo urušilo. Istraga je u toku", izjavio je za AFP izvor iz policije, dodavši da se od jutros skulptura ponovo naduvava.

Kontroverzna skulptura pod nazivom "Drvo", djelo američkog umjetnika Pola Mekartija, postavljena je u okviru Međunarodnog sajma savremene umjetnosti (FIAC), najveće takve manifestacije u svijetu, koja se tradicionalno održava svakog oktobra u francuskoj prijestonici.

Instalacija na trgu Vandom, na kojem se nalaze brojne draguljarnice i luksuzni butici, izazvala je žestoku polemiku u javnosti.

Božićno drvo za jedne, analni plag za druge, kontroverza se sa društvenih mreža proširila i na medije i političku scenu, a sam umjetnik je čak bio fizički napadnut.

Umjetnička direktorka FIAC-a, Dženifer Flej, napominje da je "Drvo" dobilo "sve neophodne dozvole: od prefekture policije, gradskog vijeća Pariza i ministarstva kulture, kao i komiteta Vandom koji okuplja trgovce sa trga".

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika