Politika

ĐUKANOVIĆ: Ne prijeti nam opasnost od konkurencije već od zamora u našim redovima

1610Djukanovicbudva4
D
emokratska partija socijalista (DPS) je u kontinuitetu vodeća politička snaga u Crnoj Gori, kazao je predsjednik te partije i crnogorski premijer Milo Đukanović, poručujući da se ne boji konkurencije, već potencijalnog zamora i pada entuzijazma u redovima DPS-a.

ĐUKANOVIĆ: Ne prijeti nam opasnost od konkurencije već od zamora u našim redovima
Portal AnalitikaIzvor

On je danas, na otvaranju sjednice Savjeta za praćenje realizacije izbornog programa, kazao da je cilj sjednice da se sagleda sve što je urađeno, ali i potrebe građana, kako bi procijenili da li i kako DPS može na to odgovoriti.

Đukanović je objasnio da je tema sjednice Savjeta kontinuitet reformi za dalji napredak Crne Gore.

On je kazao da je je DPS vise od 20 godina vodeća politička snaga u crnogorskom društvu i da napredak koji država ostvaruje treba posmatrati i u tom kontekstu. „Tih 20 godina svakako podrazumijeva umor, zasićenje, pad entuzijazma, kao i trošenje reformske energije“.

Predsjednik DPS-a je rekao da je neophodno prepoznati i sopstvene greške, ograničenja i nedostatke, jer da bi, kako je naveo, DPS i dalje sačuvao superiornost politike potrebno je na njih otvoreno ukazati i pokazati spremnost da se promijeni to što ne valjda u politici partije.

DPS-u, kako je rekao, „ne prijeti opasnost od konkurencije“.

„DPS je superioran i po programu i po sastavu koji ima predispozicije za realizaciju tog programa. Nama prijeti jedino opasnost od zamora i nedovoljnog reformskog entuzijazma u našim redovima“, poručio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, neophodno je govoriti o potrebama i očekivanjima građana i o tome da li je partijau mogućnosti da odgovori na ta očekivanja.

Đukanović je kazao da je suštinski interes državne politike sprovođenje reformi kako bi se obezbjedili uslovi za dinamičan ekonomski razvoj koji je, kako je naveo, preduslov za ukupan društveni razvoj.

Komentarišići nedavni Izvještaj Evropske komisje o napretku, Đukanović je kazavao da je u svijetlu EU i NATO integracija cilj da bude unapijeđen kvalitet života građana.

Đukanović je kazao da je mnogo rađeno na promjenama crnogorskog društva, navodeći da su te promjene dovele do toga da 1999. godine bude ostvaren kapitalni pomak u mentalitetu crnogorskog društva, „da prvi put istoriji kada smo se našli ispred izazova rat ili mir izaberemo mir u interesu mirnodopskog razvoja i napretka crnogorskig društva“.

Kao rezultat tog napretka, kako je kazao, slijedi 2006. godina i sticanje nezavisnosti.

Prema njegovim riječima, Crnoj Gori je pošlo za rukom da prvi put na Balkanu formira jednu državu, ne samo, kako je naveo, u skladu sa strogim evropskim standardima, nego i brižljivo čuvajući veoma rovitu političku stabilnost ne samo Crne Gore, nego i regiona.

Crna Gore je, kako je rekao, pred pozivom za članstvo u NATO i država koja predvodi proces pregovora ispred država regiona za člasnstvo u EU.

To je , kako je rekao, nešto na šta svi u Crnoj Gori mogu biti ponosni.

Đukanović je kazao da je motiv današnjeg sastanka sagledanje svega što je Crnoj Gori dalje portrebno i da li je DPS u stanju da odgovori tim potrebama.

On je objasnio da nije dovoljno pročitati koji su zakoni usvojeni i koje su institucije osnovane, jer je logično, kako je rekao, da je to obavezniji i lakši dio posla.

„Lakši dio posla je po uzoru na evropski arhiv usvojiti zakone. Obavezni je dio posla formirati institucije koje smo morali osnovati nakon obnove nezavisnosti“, naveo je on.

Ključno pitanje je, kako je rekao, da li je to proizvelo dovoljno rezultata koji bi mogli zadovoljiti interese građana koji su DPS dali povjerenje.

Đukanović je objasnio da je državna politika Crne Gore koju je posljednjih godina vodila DPS definitivno ona koja je vodeća u regionu.

„To svjedoči o kontinuitetu dobro izabranog politčkog kursa. Ali to nije dovoljno“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, nije dovoljno ni to što Crna Gora više nije najmanje razvijena država bivše Jugoslavije, već najrazvijenija država ovog neintegrisanog dijela Evrope.

To, kako je objasnio Đukanović, nije dovoljno kada se poredi sa parametrima Evrope, podsjećajući da Crna Gora težimoprihvatanju standarda koji važe u EU.

Potpredsjednik DPS-a, Igor Lukšić, podsjetio je da je Crna Gora, tokom prethodnih mjesec, dobila dvije značajne procjene stanja spremnosti države za relizaciju strateških ciljeva za članstvo u EU i NATO-u, naglašavajući značaj uloge DPS-a u tom procesu.

„To nisu samo tehnički izvještaji, već ocjene koje bi trebalo da nam pomognu da identifikujemo nastupajuće aktivnosti kako bi odgovorili neposrednim izazovima“, poručio je Lukšić.

Prema njegovim riječima, treba imati u vidu njihovu isprepletanost sa unutrašnjom agendom reformi koja ima za cilj da obezbijedi dugoročni prosperitet društva.

Lukšić je ukazao i na novi pristup proširenja EU, podsjećajući na značaj tri stuba i na činjenicu da je Crna Gpra prva zemlja kandidat koja pregovora po novom principu.

On je objasnio da se priprema države za članstvo u EU oslanja na vladavinu prava, ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave.

„To je novi pristup pregovora, a u našem dnevnom funkcionisanju osjećamo slabost upravo na ovim poljima“, ocijenio je Lukšić.

On je rekao da će reforme tokom integracija dovesti do jačanja pravne sigurnosti i povjerenja građana u pregovaračku strukturu.

„Logično je da će to dovesti do jačanja povjerenja EU i njenih članica, što bi Crnu Goru trajno pozicioniralo kao kredibilnog partnera“, smatra Lukšić.

On je poručio i da je doprinos Crne Gore regionalnoj saradnji vanredan.

„Zrelost države za članstvo u EU se ne mjeri samo konkretnim rezultatima u pregovorima, već i u njenim kapacitetima za postizanje konsenzusa o najvižnijim pitanjima u društvu, uključujući i korpus vladavine prava“, rekao je Lukšić.

On je rekao da je DPS bio ključni inicijator ustavnih reformi i njihovog sprovođenja i trebalo bi da bude, kako je naveo, glavni promoter antipartitokratskog upravljanja.

Lukšić je kazao da proces integracija treba shvatiti kao proces kroz koji se jačaju insititucije.

„Ne treba ništa idealizovati, pa ni NATO i EU, ali je jasno da je to okvir koji raspolaže boljim standardima i u najvećem broju slučajeva visokim kvalitetom života“, zaključio je Lukšić.

MINA

Portal Analitika