Svijet

Edi Rama: 12 činjenica sa utakmice

ramaedi
P
remijer Albanije Edi Rama nastavio je da brani interese svoje zemlje poslije incidenata na stadionu Partizana.

Edi Rama: 12 činjenica sa utakmice
Portal AnalitikaIzvor

On je na svom ’Fejsbuk’ profilu objavio fotografiju na kojoj je nabrojano 12 činjenica sa meča Srbija – Albanija, prenosi B92.

1. U utorak u tri sata popodne, 45 državljana Albanije, novinara, preduzetnika, javnih ličnosti i ljudi pozvanih od Fudbalskog saveza Albanije, držani su više sati na beogradskom aerodromu bez ikakvog objašnjenja.

2. Albanija u Beograd nije poslala navijače kako bi izbjegla incidente.

3. Ambasadoru Albanije u Beogradu, koji je na aerodrom otišao kako bi riješio situaciju, nije dozvoljeno da kontaktira građane Albanije.

4. Ministar vanjskih poslova nije mogao da razgovara sa njegovim kolegom Ivicom Dačićem i riješi situaciju kako je zahtijevao, zbog nedostatka volje sa srpske strane.

5. U 8.45, na početku meča Srbija – Albanija, srpski navijači su zviždali tokom kompletnog intoniranja albanske himne.

6. Na cijelom stadionu viđena je erupcija prijetećih uzvika koji nijesu prekinuti dokle god je meč tekao. Čulo se „Ubij Albance, ubij Albance, hrvatsku braću!“.

7. Predmeti su ubacivani na teren tokom meča, koji je prekinut kada su navijači počeli da ubacuju baklje.

8. Tokom prekida meča, baner sa albanskim simbolima viđen je kako leti iznad stadiona, gdje su već hiljade zastava i srpskih simbola bili izloženi.

9. Ne postoji nijedna činjenica, niti jedan dokaz da su Albanci prisutni na stadionu uključeni u događaj sa zastavom. Svaka spekulacija s tim u vezi je propaganda.

10. U tom trenutku desetine navijača i huligana upali su na teren i počeli da šutiraju i stolicama udaraju igrače Albanije.

11. Redari na stadionu, koji bi trebalo da garantuju bezbjednost, uzeli su učešće u fizičkom nasilju nad igračima albanskog tima. Igrači Albanije fizički su zlostavljani čak i u svlačionici, gdje su fizički pretresani i ispitivani od specijalnih policijskih snaga.

12. Tek tri časa pošto je ostao zatvoren unutar stadiona, albanski tim sa građanima Albanije dobio je dozvolu da ode na beogradski aerodrom, gdje je ponovo zadržan sat vremena zbog striktnih kontrola. (Portal RTCG)

 

Portal Analitika