Politika

Numanović učestvovao na međunarodnoj konferenciji ,,Religije i pluralizam u Evropi“

1710numanovi
M
inistar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović učestvovao je danas na otvaranju Međunarodne konferencije ,,Religije i pluralizam u Evropi“.

Numanović učestvovao na međunarodnoj konferenciji ,,Religije i pluralizam u Evropi“
Portal AnalitikaIzvor

Numanović je u svom pozdravnom obraćanju govorio o posebnom značaju slobode misli, savjesti i vjeroispovjesti, u heterogenom društvu kao što je crnogorsko. On je naglasio da je obaveza države da u jednom takvom društvu pronađe, preduzme i iskoristi sve društvene, političke, ustavne i zakonske modalitete da slobodu vjeroispovjesti, kao jedno od osnovnih ljudskih prava, zaštiti, uvažavajući posebnosti i razlike i istovremeno stvara preduslove za njihovu koegzistenciju.

-Od obnove svoje nezavisnosti, država Crna Gora je definisala okvir vjerskih sloboda donošenjem Ustava 2007.godine i to na način da su vjerske zajednice odvojene od države, kao ravnopravne i slobodne u vršenju obreda i vjerskih poslova, upravo na taj način afirmišući i vjerski pluralizam. Država Crna Gora je u prethodnom periodu zaključila Ugovore o uređenju odnosa od zajedničkog interesa sa tri vjerske zajednice i ostaje otvorena za potpisivanje sporazuma i sa pravoslavnim vjerskim zajednicama, kazao je Numanović.

Ministar je istakao da pluralizam religijskih zajednica i različitost u njihovim vjerovanjima je ono što navodi savremenu demokratsku zajednicu da zauzme stav neutralnosti prema svakoj od njih.

-Svi smo svjesni toga da su uzajamno uvažavanje i tolerancija preduslov razvoja demokratskog društva i da vjerski pluralizam upravo to ističe kao važnu moralnu društvenu vrijednost. Iskustvom sa ovog prostora dokazujemo da pluralizam religija i konfesija u civilnom društvu ne mora voditi konfliktu. Razlike smo pretvorili u društveno bogatstvo. Stoga ćemo, kao država i dalje ostati posvećeni obavezi neutralnostii nepristrasnosti, ne procjenjujući legitimnost bilo kog vjerskog uvjerenja, konstatovao je ministar Numanović.

Na konferenciji koja se nastavlja u Medresi i naredna dva dana razgovaraće se o aktuelnim analizama, karakteristikama i trendovima u vezi sa društvenim sistemima u Evropi, interakciji i nesuglasicama između različitih religija, filozofskim i teološkim konceptima religijskog pluralizma, potencijalu rizika od religijskog radikalizma u Evropi, primerima uspješne prakse iz evropskih zemalja i strategijama obrazovanja i konceptima visokog obrazovanja u odnosu na religijski pluralizam u Evropi.

Konferencija je u organizaciji Univerziteta u Beču, Fakulteta političkih nauka u Podgorici i Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori.

Portal Analitika