Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Politika

Pejanović-Đurišić – Kotromanović: Poziv za NATO mora doći 2015. godine

1710pejandjurisic
M
inistar odbrane Milica Pejanović-Đurišić sastala se danas sa ministrom odbrane Republike Hrvatske Antem Kotromanovićem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Pejanović-Đurišić – Kotromanović: Poziv za NATO mora doći 2015. godine
Portal AnalitikaIzvor

Pejanović-Đurišić je naglasila značaj saradnje sa Republikom Hrvatskom i zahvalila se na kontinuiranoj podršci koju ta zemlja pruža evropskim i evroatlantskim aspiracijama Crne Gore. Pejanović-Đurišić je upoznala Kotromanovića sa prioritentim zadacima Ministarstva odbrane i planovima za naredni period, u cilju ispunjavanja postavljenih kriterijuma. Podsjetila je na značaj rezultata nedavnog Samita NATO u Velsu i istakla da intenziviran i fokusiran dijalog, koji je kreiran isključivo za Crnu Goru, predstavlja potvrdu da je Crna Gora  najspremniji i najozbiljni kandidat za članstvo, što daje dodatan podstrek crnogorskom putu ka NATO.

Pejanović-Đurišić je naglasila da se stabilnost Zapadnog Balkana i cijele Jugoistočne Evrope može održati isključivo unaprijeđivanjem regionalne saradnje i međusobnog povjerenja, kao i  da je regionalna saradnja značajan segment razvoja država regiona.

Kotromanović je izrazio zadovoljstvo povodom zvanične posjete Crnoj Gori i istakao da odluka sa Samita u Velsu potvrđuje da je Crna Gora ostvarila značajne rezultate u procesu pristupanja NATO, kao  i da Hrvatska smatra da je greška što Crna Gora nije dobila poziv na Samitu. Kotromanović je istakao da poziv mora doći 2015. godine jer svako drugo odlaganje će štetiti i NATO-u i stabilnosti cijelog regiona Zapadnog Balkana i izrazio uvjerenje da će Crna Gora kroz intenziviran i fokusiran dijalog ispuniti zadate ciljeve na evroatlantskom putu.

On je kazao da je ostvarena odlična sadranja između dva ministarstva tokom zajedničkog učešća u misiji ISAF u Avganistanu i uputio poziv za nastavak saradnje u obasti školovanja vojnog kadra (vojni indžinjering i mornarica).Takođe, naglasio je da će se u budućem periodu saradnja u oblasti nabavki unaprijediti.

Na sastanku je bilo riječi i o napretku u oblasti reformi bezbjednosnog sektora, vladavine prava, modernizaciji vojske i podršci javnog mnjenja za članstvo u NATO, koje predstavljaju ključne oblasti u procesu pristupanja Alijansi.

Ministri su dosadašnju bilateralnu saradnju ocijenili kao veoma dobru i kvalitetnu, i izrazili uvjerenje da će se ista intenzivirati u narednom periodu, naročito u oblastima školovanja i obuke crnogorskih kadeta i pripadnika MO i Vojske Crne Gore, saradnje mornarica i vazduhoplovstava, učešća u regionalnim vježbama i zajedničko angažovanje u međunarodnim misijama i operacijama. Kotromanović je iskazao spremnost Ministarstva odbrane Hrvatske da pruži punu podršku i pomoć u daljem procesu reformi crnogorskog sistema odbrane, kao i da prenese iskustva iz procesa pregovaranja i procesa integracije u pristupanju NATO-u.

Tokom susreta je potpisan i Sporazum između Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske o školovanju kadeta Ministarstva odbrane  Crne Gore u Republici Hrvatskoj na studijskim programima Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje.

Tokom posjete ministar Kotromanović se sastao i sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, kao i sa ministrom bez portfelja Marijom Vučinović.

Portal Analitika