Svijet

Impozantan mozaik otkriven u najvećoj antičkoj grobnici

mozaikkk17
I
mpozantan mozaik otkriven u najvećoj antičkoj grobnici pronađenoj u Grčkoj opisuje mit otimanja Persefone, Zevsove kćerke koja je postala vladarka podzemlja, saopštilo je juče grčko ministarstvo culture, prenose agencije.

Impozantan mozaik otkriven u najvećoj antičkoj grobnici
Portal AnalitikaIzvor

Podni moziak dimenzija 4,5 sa tri metra, otkriven je u ogromnoj grobnici koja je iskopana u avgustu u Amfipolisu, gradu na sjeveru Grčke. Grobnica potiče iz 4. vijeka prije nove ere.

Na drugom dijelu mozaika sastavljenog od crnih, bijelih, plavih, crvenih, žutih i sivih kockica prikazana je dvokolica koju vozi bradati muškarac i grčki bog Hermes koji hoda i osvrće se da osmotri vozača. Ostatak mozaika, koji je ove nedjelje otkriven do kraja, pokazuje i ženu u dvokolici sa tužnim izrazom lica i ispruženom rukom.

Ta figura mlade žene sa crvenom kosom, bijelom haljinom i narukvicom na lijevoj ruci pokazuje otmicu Persefone, navelo je ministarstvo.

Prema grčkoj mitologiji Persefonu je oteo bog podzemlja Had i uzeo za ženu. Zevs je pod pritiskom Persefonine ožalošćene majke Demetre, poslao Hermesa da je vrati.

Ali Had joj je dao da okusi nar - voće života - i tako učinio da dio svake godine provede sa njim.

Katerina Peristeri, šef iskopavanja, rekla je novinarima da je tema mozaika vezana za smrt.

- Ali scena predstavljena u formi mozaika je jedinstvena u Grčkoj - rekla je državni sekretar u ministarstvu kulture Lina Mendoni.

Još se ne zna ko je izgradio nalazište, Roksana, persijska supruga Aleksandra Velikog, Olimpija, kraljeva majka ili neki od njegovih generala.

- Prerano je reći da li je ovo kraljevska grobnica - rekla je Peristeri.

Grobnica sadrži tri grobne odaje, od kojih su dvije otkrivene. Arheolozi u subotu počinju rad na trećoj odaji.

Portal Analitika