Svijet

Turska bez mjesta u Savjetu bezbjednosti UN

sbun17
T
urska nije uspjela da obezbijedi mjesto u Savjetu bezbjednosti UN, dok su, kao nestalne članice, mjesto izborile Angola, Malezija, Novi Zeland, Španija i Venecuela, prenijele su svjetske agencije.

Turska bez mjesta u Savjetu bezbjednosti UN
Portal AnalitikaIzvor

Turska se nadmetala sa Španijom i Novim Zelandom za dva mjesta rezervisana za zapadnu grupu država, ali je Novi Zeland odnio laganu pobjedu u prvom krugu glasanja, dok je Španija u trećem krugu obezbijedila mjesto u Savjetu bezbjednosti UN.

"Nijesmo mogli da odustanemo od naših načela da bismo dobili više glasova", rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu, prenijela je turska agencija Anadolija.

Novih pet članica Savjeta bezbjednosti, koje nemaju pravo veta, preuzeće dvogodišnji mandat 1. januara, kada će zamijeniti Argentinu, Australiju, Južnu Koreju, Luksemburg i Ruandu.

Venecuela je bila bez konkuretenta u nadmetanju za mjesto predviđeno za Latinsku Ameriku i Karibe, kao i Angola za Afriku i Malezija za Aziju.

Ulaskom Venecuele u Savjet bezbjednosti, Rusija i Kina će vjerovatno dobiti saveznika u ključnim međunarodnim pitanjima u kojima su se sukobljavale sa SAD, Velikom Britanijom i Francuskom. Venecuelanski predsjednik Nikolas Maduro ima dobre odnose sa siriijskim predsjednikom Bašarom el Asadom, kao i Iranom, snažno je i podržao Rusiju po pitanju Ukrajine.

Maduro se u Karakasu ubrzo poslije glasanja pojavio na televiziji i rekao da pobjeda pokazuje podršku "cijelog svijeta" viziji pokojnog predsjednika Uga Čavesa. SAD, koje su se javno protivile pokušaju Venecuele da uđe u Savjet bezbjednosti 2006. godine, ovog puta to nijesu učinile.

"Nažalost, ponašanje Venecuele u UN je suprotno duhu Povrlje UN i kršenje ljudskih prava u toj zemlji su nesaglasna sa slovom Povelje", rekla je američka ambasadorka u UN Samanta Pauer poslije glasanja.

Direktor međunarodne organizacije za ljudska prava Hjuman rajts voč (Human Rights Watch) Filipe Bolopion naveo je u saopštenju da bi se nove članice u Savjetu bezbjednosti mogle pokazati problematičnim po pitanjima ljudskih prava pošto je "nekoliko zemlja naklonjenih ljudskim pravima izašlo, dok su ušle zemlje s lošim glasanjem u prošlosti".

Portal Analitika