Region

Albanija Srbiji uručila demarš

1610albzastava
A
mbasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić rekao da mu je albansko Ministarstvo spoljnih poslova uručilo oštar protest u pisanoj formi zbog incidenta na utakmici.

Albanija Srbiji uručila demarš
Portal AnalitikaIzvor


"Prema našim procjenama, oko 100 mladih osoba koje sebe nazivaju 'nove patriote' danas su u 11.15 održali demonstracije ispred zgrade ambasade Srbije u Tirani, koje su protekle mirno", rekao je Zarić Tanjugu.



Zarić je rekao da je većina okupljenih nosila crveno-crne majice i nosila parole na albanskom i engleskom jeziku, medju kojima "crni orao leti na nebu", "svi Albanci smo za crveno-crni nacionalni tim" i "ponosim se što sam Albanac".



"Tokom tih demonstracija policijske snage su obezbjedjivale zgradu ambasade i nisu dozvoljavale prilazak pred zgradu, već su demonstranti zadržani na udaljenosti od otprilike 50 metara", rekao je Zarić, dodajući da su demonstracije protekle mirno i bez bilo kakvih incidenata.



Ambasador je naveo da su se poslije dvadesetak minuta tokom kojih su uzvikivali parole demonstranti razišli bez intervencije policije.



Zarić je istakao da tokom protesta nije bila ugrožena bezbjednost ambasade i precizirao da već treći dan policija štiti ambasadu u pojedinim djelovima dana kada imaju najavu da će biti neki protesti i neka veća okupljanje na glavnoj ulici Tirane, koja je u blizini srpskog diplomatskog predstavništva.



"To je počelo preksinoć poslije prekida utakmice u Beogradu, kada nije bilo demonstracija, ali je bilo oko 10.000 navijača ogrnutih albanskim zastavama koji su slavili takozvanu pobjedu, medjutim, oni nisu prilazili ambasadi. Juče po podne je policija sa jakim snagama obezbijedila ambasadu, ali nije bilo nikakvih protesta i danas se ovo ponovilo. Tako da mogu da kažem da policija vrlo profesionalno obavlja svoj posao do sada", kazao je on.



Zarić je potvrdno odgovorio na pitanje Tanjuga da li mu je uručen demarš povodom incidenta na stadionu u Beogradu.



"Danas po podne nam je uručena oštra protestna nota u pisanoj formi", rekao je ambasador Zarić.

foto: balkans.aljazeera.net

Portal Analitika