Abiznis

Vlada donijela Strategiju o slobodi kretanja robe

1610vlada3
V
lada Crne Gore, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Milo Đukanović, donijela je Strategiju Crne Gore za primjenu pravne tekovine u oblasti slobode kretanja robe 2014-2018 i usvojila Akcioni plan za njenu implementaciju, čime je ispunjena obaveza iz Izvještaja o analitičkom pregledu usklađenosti zakonodavstva Crne Gore za ovo poglavlje.

Vlada donijela Strategiju o slobodi kretanja robe
Portal AnalitikaIzvor

Strategija je koncipirana tako da omogući unapređenje koordinacije svih horizontalnih aktivnosti i jačanje administrativnih kapaciteta u Ministarstvu ekonomije i ostalim ministarstvima, kao i institucijama infrastrukture kvaliteta i inspekcijama zaduženim za tržišni nadzor, navodi se u saopštenju Vladinog biroa za odnose sa javnošću.

Na sjednici je usvojen i Treći kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU za period jul – septembar 2014. godine, koji će biti dostavljen Odboru za evropske integracije Skupštine Crne Gore na razmatranje.

U skladu Akcionim planom za implementaciju preporuka „Giljotine propisa“, Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirnom rješavanju radnih sporova.  Inoviranim zakonskim odredbama precizira se djelokrug Agencije i organa upravljanja, preciznije se definiše individualni i kolektivni radni spor, uloga miritelja i arbitra u sporu, kao i postupak koji će omogućiti efikasnije mirno rješavanje radnih sporova.

U okviru redovnog izvještavanja o dinamici aktivnosti na realizaciji prioritetnih razvojnih projekata, Vlada je usvojila Informaciju o izgradnji malih hidroelektrana. Na osnovu do sada zaključenih ugovora o koncesiji na 21 vodotoku, predviđena je izgradnja 41 mHE ukupne instalisane snage oko 73 MW sa planiranom godišnjom proizvodnjom oko 147 GWh, i okvirne vrijednosti investicije od oko 109 mil. eura.

Vlada je usvojila i Informaciju o realizaciji Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo i prihvatila tekst Direktnog ugovora sa Konzorcijumom “Akuo-Ivicom”, privrednim društvom “Krnovo Green Energy” doo i Agentom obezbjeđenja. Investitor je do sada ulagao sopstvena sredstva, ali, imajući u vidu da je za finansiranje projekta neophodno dodatnih 100 do 120 miliona eura, započeo je pregovore o kreditiranju sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj  i Njemačkom razvojnom bankom. Naglašavajući da Država ne preuzima bilo kakvu vrstu finansijskih obaveza, Vlada je ocijenila da zaključivanje Ugovora omogućava dobijanje potrebnih finansijskih sredstava, kao posljednjeg preduslova za početak izgradnje vjetroparka na Krnovu. Vlada je prihvatila i Aneks br. 2 Ugovora o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroelektrane na lokalitetu Krnovo.

Vlada je donijela Odluku o izradi Državne studije lokacije "Dio sektora 43 – Luka Budva". Donošenjem Studije stvoriće se preduslovi za rekonstrukciju, prilagođavanje i prenamjenu nekoliko postojećih objekata i njihovog neposrednog okruženja, kako bi mogli zadovoljiti turističke potrebe i potencijale ovako prestižne lokacije u neposrednom kontaktu sa Starim gradom. Sve intervencije u ovoj zoni biće bazirane na prethodno urađenim studijama i modelskim analizama Budvanskog akvatorijuma.

Na zahtjev Opštine Berane, Vlada je donijela Odluku o davanju na privremeno korišćenje nepokretnosti u svojini Crne Gore, bez naknade, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika