Region

Putin stigao u Beograd

1610putinok1
P
redsjednik Rusije Vladimir Putin sletio je na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, u delegaciji koju čini oko 150 ljudi, a potom je posjetio groblje Oslobodiocima.

Putin stigao u Beograd
Portal AnalitikaIzvor


Ruski predsjednički avion "Iljušin 96" sletio je na aerodrom "Nikola Tesla" oko 12.15. Putina su na aerodromu dočekali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i drugi zvaničnici.



Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin odali su počast borcima palim za oslobođenje Beograda. Oni su poslije intoniranja himni Srbije i Rusije položili vijence na Groblju oslobodilaca Beograda i spomenik Crvenoj armiji, poslije čega su se upisali u spomen knjigu.



Polaganju vijenaca prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.



Na ulasku na groblje Oslobodiocima Beograda, predsjednike je dočekala počasna garda, a nakon intoniranja himni Rusije i Srbije, ruski predsjednik se upisao u spomen knjigu na ulazu u groblje.



Predsjednici Nikolić i Putin zatim su kod spomenika Crvenoarmejcu, gdje je sahranjeno 1.400 srpskih i 818 ruskih vojnika, položili vijence i minutom ćutanja odali poštu stradalim vojnicima.



Na vijencu predsjednika Vladimira Putina piše "Od predsjednika Ruske Federacije", a na vijencu srpskog predsjednika "Hrabrim ruskim saborcima - predsjednik Srbije Tomislav Nikolić".



Predsjednik Rusije potom će imati odvojene razgovore s predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem. Predviđeno je i potpisivanje više sporazuma. Poslije razgovora, premijer Srbije i ruski predsjednik obratiće se medijima.



Vladimir Putin biće počasni gost na vojnoj paradi "Korak pobjednika" koja se organizuje povodom 70 godina od oslobođanja Beograda čime završava posjetu Srbiji.



Tokom Putinove posjete Beogradu biće potpisan paket od devet dokumenata u oblasti vojno-tehničke saradnje, energetike i željeznice.Prema najavama Kremlja, na dnevnom redu će biti međunarodni problemi, pitanja trgovinsko-ekonomske i druge saradnje sa Srbijom.



Biće, takođe, razmotrena pitanja koja se tiču regionalnih odnosa i procesa pridruživanja Srbije EU. Prema najavama iz Beograda, predsjednik Nikolić će uručiti Putinu Orden na velikoj ogrlici.



U sastavu ruske delegacije su ministar energetike Aleksandar Novak, šef Gasproma Aleksej Miler, šef Federalne carinske službe Andrej Beljaninov, ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov i šef Federalne migracione službe Konsantin Romadanovski.



Ovo je treća Putinova posjeta Beogradu - 2001. godine posjetio je Srbiju kao predsjednik, a 2011. kao premijer. Ruski predsjednik iz Beograda putuje u Milano gdje će učestvovati na samitu Evropske unije i azijskih zemalja.

tekst i fotio: B92

Portal Analitika