Društvo

Crkva Svete Neđelje u Kumboru krije još tajni

1610crkvapocetnac

Arheološki nalazi iz perioda antike u temeljima crkve Sv. Neđelje, koja se nalazi u krugu bivše kasarne u Komboru, gdje kompanija „Azmont investments" gradi elitno naselje Portonovi, potvrđuju da će na ovom lokalitetu biti još posla za arheologe.

Crkva Svete Neđelje u Kumboru krije još tajni
Portal AnalitikaIzvor


Otkriveni nalazi, poput zlatnog novčića iz Kartagine, kovanog između 320 – 350 godine prije nove ere, koji je na svojevrstan način skrenuo pažnju na crkvicu u Kumboru, obavezuju da se istraživanja na ovom kulturnom dobru nastave.



Kako za

Portal Analitika

ističe rukovodilac istraživanja arheolog

Nikola Borovinić

, Crkva Svete Neđelje je postupkom Uprave za zaštitu kulturnih dobara dobila status zaštićenog kulturnog dobra.



1510crkva2

"Zaštita se odnosi na crkvu i kontakt zonu što znači da za sve dalje radove u ovoj zoni moraju biti obaviještene nadležne institucije čiji će stručni timovi dalje postupati po utvrđenoj proceduri", kaže Borovinić.



On naglašava da su istraživanja crkve Sv. Neđelje u Kumboru imala karakter zaštitnih arheoloških istraživanja i bila bazirana na unutrašnjost crkve i njenu neposrednu okolinu.



1510crkva3

"Arheološka istraživanja prethodila su sanaciji crkve i konzervaciji živopisa našeg poznatog slikara Tripa Kokolje, rađenog na početku XVIII vijeka. Projekat sanacije i konzervacije crkve i živopisa je trenutno u izradi, a realizaciju radova, kao i izradu projekta, vršiće Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore. Investitor planiranih radova na crkvi i njenoj unutrašnjosti je Azmont Investment, koji je takođe finansirao i arheološka istraživanja", podsjeća Borovinić.

Kada je riječ o otkrićima u Crkvi Svete Neđelje smještene u krugu bivše kasarne u Kumboru, pažnju javnosti posebno je izazvalo otkriće zlatnog novčića iz Kartagine, otkrivenog u podu crkve podignute na ostacima antičke vile.

Na novičiću je prikazana Tanit, vrhovno božanstvo Kartagine i zaštitnica Kartagrine koja se nalazila nedaleko od današnjeg grada.

"Do sada u Crnoj Gori nije pronađen novac iz ovog perioda, niti novac iz Kartagine, što naš primjerak čini jedinstvenim i izuzetnim. Novčić je veoma dobro očuvan i visokog je kvaliteta izrade", kazao je tom prilikom za naš Portal arheolog Nikola Borovinić.

Po svemu sudeći za arheologe na lokalitetu u Kumboru ima još posla, a daljim istraživanjima dobila bi i država, ali i sam investitor. Imati turistički kompleks na čudesnom mjestu koje na poseban način priča istoriju koja seže čak u antiku, mora se priznati, posebna je privilegija.

Portal Analitika