Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Region

Ko dolazi a ko ne dolazi na današnju vojnu paradu u Beogradu

parada
Z
a sada se ne zna da li će ambasadori SAD i Velike Britanije prisustvovati današnjoj vojnoj paradi, piše beogradski Danas, prenosi B92.

Ko dolazi a ko ne dolazi na današnju vojnu paradu u Beogradu
Portal AnalitikaIzvor

U ambasadama SAD i Velike Britanije za Danas kažu da su dobili pozivnice za današnju vojnu paradu koja se organizuje povodom sedamdesetogodišnjice oslobođenja Beograda, (koje je bilo 20. oktobra), nje a koja se održava uz prisustvo predsjednika Rusije Vladimira Putina, ali nije dobijen odgovor na pitanje da li će ambasador ili neki drugi predstavnik navedenih diplomatsko-konzularnih predstavništava prisustvovati svečanosti.

S druge strane, u ambasadi Ukrajine potvrđeno je da će njihov otpravnik poslova Mikola Džigun učestvovati na paradi, ističući da se „takav događaj ne propušta“.

Ambasada Njemačke nije željela da bilo šta komentariše u vezi sa mogućim prisustvom njihovih predstavnika, dok je ambasada Francuske odgovorila da „još uvijek ne znaju sa sigurnošću“.

paradastolice
Kako Danas nezvanično saznaje iz izvora bliskih organizatoru, paradi će prisustvovati ambasador Austrije Johanes Ajgner. U ambasadi Češke navode da će ih predstavljati vojni ataše, dok u ambasadi Indonezije kažu da će njihovi predstavnici na paradi biti otpravnik poslova i vojni ataše, dodajući da je ambasador u utorak otputovao u matičnu državu zbog zakazanih obaveza. Ambasada Australije odgovorila je na pitanje da će ambasadorka Džulija Fini danas biti van Srbije. U ambasadi Italije navode da će ih predstavljati šef misije, dok će Alžir predstavljati ambasador, a Grke ambasador i vojni ataše.

Ambasador Danske Mihael Borg-Hansen za Danas kaže da neće prisustvovati paradi, naglašavajući da Danska nije imala nikakvu ulogu u oslobađanju Beograda 20. oktobra 1944. „Takođe, obećao sam da ću tog dana putovati sa Danskim savjetom za izbjeglice u posjetu poplavljenim područjima kod Kladova, područja koje je povezano sa srpskom dijasporom u mojoj državi“, izjavio je on.

Što se tiče predstavnika država nasljednica nekadašnje SFRJ, ambasador Slovenije Franc But rekao je za Danas da će se pozivu odazvati on lično, vojni ataše ambasade, kao i pomoćnik načelnika slovenačke vojske, dok u ambasadi Hrvatske za  list navode da će ambasador i vojni izaslanik te države biti među gostima. U ambasadi Bosne i Hrvatske rečeno  je da će paradi prisustvovati ambasador Ranko Škrbić i vojni ataše Robert Sušac.

Iz VIP lože defile će pratiti predsednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić, ministri u Vladi i ostali državni zvaničnici. Osim predsjednice Skupštine Srbije Maje Gojković, pozive su dobili i svi potpredsjednici Skupštine Srbije, šefovi svih poslaničkih grupa, kao Zoran Živković, lider Nove stranke i nezavisni poslanik, koji je za Danas rekao da neće prisustvovati.

Većina šefova poslaničkih grupa juče je potvrdila za Danas da će prisustvovati tom skupu, dok  je Borislav Stefanović (DS) rekao da mu je drago što je pozvan, ali da još nije odlučio da li će posmatrati paradu iz VIP lože.

"Uspjeh Putinove posjete Srbiji ne može ništa da spriječi, samo možda kiša tokom parade", izjavio je ambasador Aleksandar Čepurin. Ruski ambasador kaže da u Putinovoj posjeti Srbiji nema ničeg čudnog, tim prije što iz Beograda odlazi u Milano na samit Evropa - Azija.

Kao i tokom prethodne Putinove posjete Beogradu, očekuje se i dolazak Milorada Dodika, predsjednika RS, nezvanično saznaje Danas.

 

Portal Analitika