Svijet

Sturdžon prva premijerka Škotske

Nikola_Strudon
P
otpredsjednica Nacionalne partije Škotske Nikola Sturdžon naslijediće Aleksa Salmonda na mjestu lidera te stranke, i istovremeno postati prva žena na premijerskoj funkciji u Škotskoj.

Sturdžon prva premijerka Škotske
Portal AnalitikaIzvor

Nikola Sturdžon, koja je bila jedini kandidat za mjesto lidera Nacionalne partije Škotske (SNP), biće zvanično postavljena na tu funkciju na konferenciji partije 14. novembra, prenose agencije.

Mjesto predsjednika SNP znači da će Sturdžon istovremeno biti prva žena na funkciji Prvog ministra, odnosno premijera Škotske.

"Ona će biti fantastična nova liderka, i za partiju i za našu zemlju", navodi se u saopštenju poslanika SNP Dereka Mekeja.

Nakon što su Škoti na referendumu 18. septembra glasali za ostanak u sastavu Velike Britanije, Prvi ministar Aleks Salmond je saopštio da podnosi ostavku.

Salmond je izjavio da britanski premijer Dejvid Kameron izdaje Škotsku, jer se ne drži obećanja o davanju većih ovlašćenja za trošenje sredstava škotskom parlamentu.

"Iako je postojalo duboko razočaranje zbog nedobijanja referenduma, sada je suština postarati se da Vestminister ispuni svoje obećanje o davanju širokih novih ovlašćenja Škotskoj", dodao je Mekej.

 

 

Portal Analitika