Svijet

Turska: Samo Sirijci mogu u Kobane

Turska vlada saopštila je da će samo sirijskim izbjeglicama biti dozvoljeno da pređu tursku granicu i bore se protiv džihadista u kurdskom gradu Kobaneu.

Portal AnalitikaIzvor

Na taj način, zvanična Ankara je odbila poziv Zapada da potpuno otvori granicu.

Premijer Ahmet Davutoglu rekao je da oni koji su došli iz Sirije, mogu da se vrate i pridruže se borbi za Kobane, ali da Turcima i drugim državljanima neće biti dozvoljeno da pređu granicu sa Sirijom.

"Ne želimo da turski državljani idu u Siriju kako ne bi postali dio tamošnjeg konflikta. Mi nastojimo i da sprječimo u tome i one koji idu ilegalno, što je u skladu sa zakonom", rekao je Davutoglu.

On je istakao da su sirijske izbjeglice došle bez odobrenja Turske i da im ne treba ni dozvola da idu iz nje, ističući da te izbjeglice ne žele da se vrate.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura zatražio je prošle sedmice od Turske da omogući dobrovoljcima da sa svojom opremom mogu da dođu do Kobanea i pomognu njegovu odbranu.

"Lako je govoriti iz Pariza. Da li oni znaju sta se dešava na terenu", upitao je Davutoglu, ističući da je Turska pružila smještaj za oko 200.000 izbjeglica iz regiona Kobanea. (B92)

 

Portal Analitika