Region

Vučić: Htjeli su da ponize srpski narod, ne isključujem mogućnost da je zbog Putinove posjete

aleksandar-vucic
P
remijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je incident na fudbalskoj utakmici Srbije i Albanije bio najteža politička provokacija sa tri cilja - pokušaj poniženja srpskog naroda, izazivanje dugoročne nestabilnosti u Srbiji i na Balkanu i uticaj na dnevnopolitičke prilike u Srbiji.

Vučić: Htjeli su da ponize srpski narod, ne isključujem mogućnost da je zbog Putinove posjete
Portal AnalitikaIzvor

Vučić je novinarima u Senti kazao da željno iščekuje izvještaj Evropske komisije i da nikako "neće prihvatiti ocjenu da su svi podjednako krivi", dodajući da će Srbija uspjeti da spriječi teritorijalne pretenzije.

- Šta bi neki rekli u EU i SAD da smo mi kojim slučajem poslali navijače u Tiranu sa obilježjima velike Srbije i četničkim obilježjima. Pa to bi bio skandal za cio svijet - kazao je Vučić.

Premijer Srbije je ponovio da neće prihvatiti podijeljenu krivicu u izvještaju EK jer je, kako je istakao, juče već upozorio partnere Srbije iz EU na moguće provokacije. On je dodao da je juče u Beogradu boravilo lice sa obilježjima OVK, javlja Blic.

- Bilo je jasno da su došli sa namerom da provociraju domaćina - kazao je on i dodao da je očigledno da je neko hteo da uradi nešto da bi izazvao haos.

Vučić je kazao da još nije nađena naprava kojom se upravljalo bespilotnom letelicom, navodeći da je izgleda korišćen mobilni telefon za manevrisanje i da će istražni organi utvrditi o čemu se radi.

Na novinarsko pitanje da li će incident odložiti posetu albanskog premijera Edija Rame Srbiji, koja je zakazana za sledeću nedjelju, Vučić je kazao da će o tome odluku donijeti on lično.

Vučić je istakao i da nije bilo propusta u bezbjednosnoj procjeni, ali je dodao da se mora preispitati rad svih nadleznih od Fudbalskog saveza Srbije do policije.

Na novinarske pitanje da li je incident možda namjerno izrežiran, zbog dolaska ruskog predsjednika Vladimira Putina u Srbiju, Vučić je kazao da ne isključuje tu mogućnost.

 

 

Portal Analitika