Abiznis

Raspravu prekinuo verbalni sukob Vučinića i poslanika DPS-a

1509skupstina
P
oslanici su danas raspravljali o Predlogu dopune Zakona o izvršenju i obezbjeđenju kojim se obračun plate tretira kao izvršna isprava, u postupku prinudne naplate potraživanja.

Raspravu prekinuo verbalni sukob Vučinića i poslanika DPS-a
Portal AnalitikaIzvor

Rasprava, međutim, nije dovedena do kraja, zbog verbalnog sukoba predlagača dopune Zakona, Janka Vučinića iz Demokratskog fronta (DF) i poslanika Demokratske partije socijalista (DPS).

Potpredsjednik Skupštine, Branko Radulović prekinuo je raspravu pred sami kraj i dao pauzu, nakon uvreda koje su razmijenili Vučinić i poslanici DPS-a.

"Pauzu dajem i više se ovdje niko neće nada mnom iživljavati", poručio je Radulović nakon što je više puta upozoravao poslanike na način komunikacije koji, kako je ocijenio, neće doprinijeti raspravi.

Poslanik DPS-a, Radivoje Nikčević je, komentarišući navode Vučinića da je afera Snimak pokazala da su neki poslanici DPS-a „mucajući predstavljali premijeru stanje u nikšićkoj Željezari“, poručio da Vučinić „muca od kada se rodio“.

Vučinić mu je odgovorio da ge ne poznaje dobro, osim iz knjige Momira Bulatovića, u kojoj se na Nikčevića odnosi mali dio, "u skladu sa veličinom".

Vučinić je demantovao navode poslanika DPS-a, Zoran Jelića, da je istjerao investitore iz Željezare objašnjavajući da je istjerao "mafijaše".

"Ja ću se protiv ove vaše poltike pljačkanje države i njenih građana boriti na svaki način, za razliku od Vas koji ste tu samo da dižete ruku i da glasate na način kako vam naredi glavni šef. Da je ovo pravna država Vi ne biste danas sjedjeli tu i bili dizač ruke, nego biste bili u zatvoru“, poručio je Vučinić.

On je rekao da je prošle sedmice na Cetinju, kada je novoizabrani vrhovni državni tužilac, Ivica Stanković položio zakletvu pred poslanicima, Jelić bio prvi koji mu je prišao.

„Prvi koji je prišao vrhovnom državnom tužiocu, to je snimila kamera, bio je gospodin Jelić koji ga je onako prisno cmokio. Znači, vrhovni državni tužilac umjesto da priprijeti Jeliću da će da ga hapsi zbog onoga što je uradio, oni se ljube, pa možemo misliti šta će biti nakon tih poljubaca“, kazao je Vučinić.

Jelić je pitao Vučinića na osnovu čega treba da bude uhapšen.

„Dajte mi i jedan jedini dokaz da je Zoran Jelić zloupotrijebio službeni položaj i državni novac. Vi ste čovjek koji je optužen da je nasilno izbacio rukovodstvo Željezare iz prostorija firme, a vidjeli smo i onaj dan kako se nasilnički ponašate“, rekao je Jelić.

Vučinić je odgovorio da je Sindikat Željezare iz prostorija fabrike "istjerao mafijaše koji su Crnu Goru oštetili za 33 miliona EUR".

On je podsjetio na događanja sa protesta podrške radnicima Metalca koji je 2. oktobra održan ispred zgrade Vlade, kada su radnici pokušali da uđu u zgradu Vlade.

Vučinić je kazao da su na Vladu krenuli gandijevskom metodom i tražili od premijera Mila Đukanovića da primi predstavnike Štrajkačkog odbora.

Jelić je rekao da se pitanje radnika Metalca mora rješavati kroz institucije sistema, a ne gandijevskim metodama.

On je, komentarišući Vučinićev Predlog dopune Zakona o izvršenju i obezbjeđenju, ocijenio da će to ugasiti mala i srednja preduzeća i povećati nezaposlenost.

Jelić je pitao Vučinića da li je predložena dopuna prošla Socijalni savjet, da li postoji mišljenje Vlada o tom pravnom aktu i da li je on u koliziji sa nekim drugim zakonom.

Jelića je zanimalo i da li je Vučinić pisao predloženu dopunu zakona.

Vučinić je odgovorio da je Socijalni savjet pretvoren u instituciju koja ne poštuje socijalne partnere, a mišljenje Vlade je najbolje izrečeno na osnovu štrajka radnika Metalca.

"Mjesec su ljudi gladovali ispred Vlade, a Vlada ih nije primjećivala. A ni Vi, Jeliću, kao predsjednik Odbora za zdravstvo, rad i socijalno staranje, nijeste smjeli od Vašeg šefa da obiđete te radnike“, rekao je Vučinić.

On je dodao i da nije bitno ko je pisao zakon, već da on može u velikoj mjeri pomoći radničkoj sirotinji objašnjavajući da je suština dopune da se obračun neisplaćenih zarada, naknada zarada i otpremnina, koje je poslodavac dužan da izda zaposlenom u skladu sa Zakonom o radu, uvodi kao izvršna isprava u postupku prinudne naplate potraživanja u skladu sa zakonom.

Jelić je, komentarišući predloženu dopunu zakona, saopštio da podršku poslodavcima treba pružiti kroz poslovni ambijent i jeftinije bankarske kredite, a dopuna zakona je opasnost jer se mogu ugasiti preduzeća i radna mjesta.

„Svako ko nije primio platu može da pokrene stečaj, time se gasi preduzeće i gubimo radna mjesta“, smatra Jelić.

Posanik DF-a, Emilo Labudović, rekao je da poslodavci, osim što imaju prava, imaju i neke obaveze koje moraju ispunjavati.

Labudović je kazao da bi i on mogao da posluje na način da ne izmiruje obaveze prema državi i radnicima.

„Ako se nema para makar treba da imaju potvrdu da su to odradili i da im se duguje 38 plata ili 11 godina doprinosa, što je slučaj sa pojedinim preduzećima u Crnoj Gori. Ako mi navedete državu gdje to ima ja ću zamoliti Janka da ovoga časa povuče zakon“, poručio je Labudović.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kazao je da će ta partije podržati predloženu dopunu Zakona.

On smatra da predložena dopuna zakona ne mogu oštetiti mala i srednja preduzeća.

„Javni sektor je ključ problema. Trebalo bi razmisliti i o retroaktivnoj primjeni ovog zakona“, rekao je Damjanović.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Izet Bralić, saopštio je da su prava radnika nešto što bi trebalo da bude osnov za zajedničko djelovanje i Skupštine i Vlade.

On je ocijenio da su u prethodnom periodu donošeni selektivni zakoni.

„Načelno podržavam inicijativu Vučinića, ali ne smijemo ući u fazu rješavanja parcijalnih problema nego da to bude rješenje za sve radnike Crne Gore“, zaključio je Bralić.

Izvor: Mina business
Foto: cdm.me

Portal Analitika