Region

Dačić: Incident je smišljena politička provokacija

1510dacic
M
inistar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je incident na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija smišljena i unaprijed planirana politička provokacija.

Dačić: Incident je smišljena politička provokacija
Portal AnalitikaIzvor

Dačić smatra da Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid utakmice.

- Ovo se nikada nije dogodilo ni na jednoj fudbalskoj utakmici i unaprijed je pripremljeno. Za mene je centralno pitanje kako će reagovati Evropska unija i UEFA, jer da je neko iz Srbije razvio zastavu „Velike Srbije“ u Tirani ili Prištini, to bi već bilo na dnevnom redu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. U ovom incidentu naročito je sporna činjenica da je to uradio brat premijera Albanije, koji treba ovdje da bude gost. Sve to stavlja političku dimenziju na cio događaj i ovo je politička provokacija - rekao je Dačić za Blic.

On je dodao i da su tokom cijelog dana diplomate iz EU vršile pritisak da se albanski navijači, koje su srpski organi htjeli da zadrže na aerodromu, puste na stadion, iako nisu imali karte.

- Srbija ne snosi nikakvu odgovornost za prekid ove utakmice - poručio je Dačić.

Beogradski mediji podsjećaju da je utakmica između Srbije i Albanije prekinuta nakon skandalozne provokacije albanskih navijača, koji su na bespilotnu letjelicu okačili zastavu tzv. Velike Albanije, a nakon toga je izbio opšti metež na stadionu i tuča na terenu.

Brat albanskog premijera Olsi Rama odletio je za Tiranu, nakon što je zadržan na stadionu Partizana zbog sumnje da je dronom isprovocirao incidente.

Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt ocijenio je na svom Tviter profilu da se na utakmici Srbija - Albanija dogodila „neodgovorna provokacija“.

- Neodgovorna provokacija na utakmici Srbija-Albanija. Nadam se da će premijeri obije države uvidjeti potrebu za unaprjeđenjem bilateralnih odnosa - rekao je on.

Foto: b92.net

Portal Analitika