Svijet

Njemačka: Tijelo prve žrtve ebole mora biti spaljeno

1410ebolanovaok
L
jekar Mohamed A., koji je preminuo na klinici u Lajpcigu kao prva žrtva ebole u Njemačkoj, mora biti sahranjen prema zakonu Saksonije, koji u konkretnom slučaju predviđa spaljivanje sterilno upakovanog tijela, što je problem jer je riječ o muslimanu, javljaju večeras njemački mediji.

Njemačka: Tijelo prve žrtve ebole mora biti spaljeno
Portal AnalitikaIzvor

I referentni institut "Robert Koch" takođe zahtijeva da tijelo sa smrtonosnim virusom bude spaljeno, a i iz lajpciške vlade je rečeno da postupak sahrane mora biti prema zahtjevima tog instituta, "svejedno da li je riječ o muslimanu ili ne" i da "zaštita stanovništva u ovom slučaju ima prednost".

Isti stav kao gradska vlada Lajpciga ima i Centralno vijeće muslimana Njemačke.

- Ako situacija zahtijeva da se tijelo spali, onda je u prvom planu zaštita stanovništva.To je za članove porodice veoma teško. Pepeo, ipak, može da bude pohranjen u zemlju da se održi molitva za mrtve - rekao je tabloidu "Bild" predsjednik Vijeća Ajman Mazijek, prenosi Tanjug.

Tijelo Mohameda A.  do krematorijuma će biti dopremljeno u specijalnom kovčegu, a preminuli će biti dezinfikovan i uvijen u specijalnu, nepropustivu foliju, navode mediji, ukazujući kako nije realno da sahrana preminulog bude u skladu s islamskom tradicijom, koja predviđa sahranu na dan smrti.

Mohamed A. bio je zaposlen pri Ujedinjenim nacijama kao ljekar i zarazio se ebolom dok je radio u Liberiji. Preminuli ljekar stigao je prošle sedmice u Njemačku i treći je oboljeli od ebole koji se liječio u toj zemlji.

(Vijesti.ba/Fena)

 

Portal Analitika