Politika

DROBNIČ: Klauzula o balansu signal za državu

1410drobnicok1
Š
ef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič upozorio je da je pominjanje klauzule o balansu signal za državu kandidata da nešto uradi po pitanju poglavlja 23 i 24. Ocijenio je i da borba protiv korupcije ne zavisi samo od političke volje, već i od stanja u struci, javlja radio Antena m.

DROBNIČ: Klauzula o balansu signal za državu
Portal AnalitikaIzvor


Ni današnje predstavljanje izvještaja o napretku, ovaj put pred predstavnicima nevladinog sektora, nije prošlo bez priče o klauzuli o balansu, čije bi eventulano aktiviranje usljed nedovoljnog napretka u ključnim poglavljima 23 i 24 značilo blokadu pregovora u ostalim poglavljima.



- Izvještaj je upozorio na taj problem, a onda je već to signal za državu kandidata da nešto treba da se napravi, a države članice će sada tek odlučiti kako će tretirati dalja otvaranja poglavlja. Nema tu još neke jasne slike, kazao je šef delegacije EU u Podgorici Mitja Droabnič.



Na konkretno pitanje da li bi klauzula mogla biti aktivirana već na osnovu ovog uzvještaja, Drobnič je odgovorio da za to ne postoji formalni predlog ni Evropske komosije ni država članica.



- Države članice su na osnovu dosadašnjih događaja rekle da žele prvo da pročitaju izvještaj o napretku i da onda diskutuju dalje, rekao je Drobnič.



Dejan Milovac iz MANS-a podsjeća da Crna Gora još nema ni jednu presudu u oblasti visoke korupcije, što je po njemu potvrda da za to nema političke volje.



- Ne radi se samo o političkoj volji. Radi se jednostavno o nedostatku dorađenih mehanizama. Prema tome, nije sav problem u politici, nego je problem i u struci, ocijenio je Drobnič.



Korak u dobrom pravcu je izbor VDT-a, poručio je Drobnič i objasnio da je cilj veći broj optužnica, procesa i presuda.



Ana Novaković iz Centra za razvoj nevladinih organizacija kritikuje to što u izvještaju nema pomena o novom, po njenoj ocjeni lošem zakonu o zaštiti od korupcije.



Predstavnici većine nevladinih organizacija ocijenili su da je izvještaj blaži nego što bi trebalo, a očekuju da će naredni biti mnogo konkretniji posebno kada je u pitanju zaštita ljudskih prava, ali i životne sredine i ekonomskih sloboda.

foto: the-american-times.com

Portal Analitika