Politika

Bugarska podržava Crnu Goru na putu prema EU

1410pejovic
D
ržavni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović razgovarao je danas s direktoricom bugarskog Diplomatskog instituta Tanjom Mihajlovom.

Bugarska podržava Crnu Goru na putu prema EU
Portal AnalitikaIzvor

Sagovornici su razmijenili mišljenje o saradnji dvije države u kontekstu sprovođenja Memoranduma za snaženje saradnje u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija.

Pejović je upoznao sagovornicu s konkretnim potrebama u pogledu snaženja administrativnog kapaciteta za proces pristupanja EU i, u tom kontekstu, ukazao na važnost intenziviranja saradnje između dvije diplomatske akademije. Posebno je istakao potrebu prenosa bugarskog iskustva i znanja u dijelu prevođenja pravne tekovine i usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom tekovinom EU, kao i u pripremi službenika Ministarstva za polaganje diplomatsko-konzularnog ispita.

Sagovornici su konstatovali zadovoljstvo dosadašnjom bogatom saradnjom dvije diplomatske akademije koja se realizuje u formi organizacije različitih obuka i podrške bugarskih eksperata za konkretna pitanja i oblasti.

Mihajlova je istakla da Bugarska podržava Crnu Goru na putu prema EU i da u nastavku procesa možemo računati na njihovu pomoć u izgradnji i snaženju administrativnih kapaciteta, ali i drugih prioritetnih oblasti.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Bugarske u Crnoj Gori Mladen Petrov Červenjakov.

Portal Analitika