Svijet

Obama sa ministrima odbrane 20 zemalja o borbi protiv džihadista

1410obama
P
redsjednik SAD-a Barak Obama i komandanti američke vojske danas će u Vašingtonu održati sastanak sa ministrima odbrane više od 20 svjetskih zemalja koje učestvuju u borbi protiv džihadistista Islamske države u Siriji i Iraku.

Obama sa ministrima odbrane 20 zemalja o borbi protiv džihadista
Portal AnalitikaIzvor

Obama će ovim sastankom pokušati da dokaže američkoj javnosti i saveznicima da je posvećen planu "uništenja" ISIS-a, militantne grupacije koja je već zauzela velike teritorije Iraka i Sirije.

Sastankom na kojem će se razgovarati o aktivnostima koalicije protiv ISIS-a predsjedavaće načelnik Generalštaba oružanih snaga SAD-a Martin Dempsi.

- Ovo je dio konstantnih napora za ojačavanje koalicije i integracije kapaciteta svih zemalja u jednu širu strategiju - izjavio je portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost Bijele kuće Alister Baski.

Tu strategiju, međutim, neki već dovode u pitanje, pa je republički senator Džon Mekejn, oštar Obamin kritičar, juče rekao:

- Oni pobjeđuju, a mi gubimo - misleći na džihadiste iz ISIS-a.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog borbi u iračkoj provinciji Anbar je čak 180.000 ljudi moralo da napusti svoje domove bježeći pred borcima Islamske države.

Izvor: blic.rs

Portal Analitika