Politika

Mustafić - Hiebert: Uspostaviti Grupu prijateljstva između dva parlamenata

suljohiebert1310
O
dnosi Crne Gore i Kanade su dobri i treba uspostaviti grupu prijateljstva između crnogorskog i kanadskog parlamenata, smatraju potpredsjednik crnogorske Skupštine Suljo Mustafić i poslanik Donjeg doma parlamenta Kanade Rus Hiebert.

Mustafić - Hiebert: Uspostaviti Grupu prijateljstva između dva parlamenata
Portal AnalitikaIzvor

Mustafić je danas, tokom sastanka sa Hiebertom, rekao da su odnosi dvije države tradicionalno dobri i da je Kanada jedna od prvih država koja je priznala nezavisnu državu Crnu Goru.

“Mustafić je pozitivnim ocijenio intenziviranje političkih kontakata, kao i doprinos Kanade evroatlantskim integracijama Crne Gore, uz naglasak da je Kanada jedna od zemalja koja pomaže našoj državi ne samo deklarativno već i konkretnim djelima”, kaže se u saopštenju Skupštine.

Mustafić je ukazao i na potrebu i značaj jačanja parlamentarne saradnje i predložio razmjenu informacija i iskustava između parlamentarnih odbora Crne Gore i Kanade, kao i formiranje Grupe prijateljstva između dva parlamenta, kao posebnog vida paralamentarne diplomatije.

“Mustafić je upoznao gosta i sa brojem iseljenika iz Crne Gore koji žive i rade u Kanadi”, navodi se u saopštenju.

Mustafić je pozitivnim ocijenio rezultate u oblasti ekonomske saradnje u okviru projekta Porto Montenegro, koji, kako je naveo, doprinosti pozicioniranju Crne Gore kao elitne destinacije jahting turizma i predstavlja pozitivan primjer i impuls za intenziviranje ekonomske saradnje, privlačenje novih kanadskih investicija i ulaganje u projekte iz oblasti energetike, infrastrukture, turizma, kulture, nauke i obrazovanja.

Hiebert je kazao da je prvi put u Crnoj Gori, navodeći da je prije dolaska identifikovao veliki broj oblasti u kojima dvije države mogu da uspostave odnose, posebno kada je u pitanju proizvodnja električne energije, istraživanje nafte i gasa, turizam, kao i saradnja u oblasti odbrane i bezbjednosti.

“Hiebert se složio sa prijedlogom Mustafića o formiranju Grupe prijateljstva između dva parlamenta, uz napomenu da se razvijanjem dobrih parlamentarnih odnosa može uticati na intenziviranje postojećih i uspostavljanju novih odnosa između dvije zemlje”, kazali su iz Skupštine.

Sagovornici su iskazali očekivanja da će odnosi između dvije države biti dodatno unaprijeđeni u narednom periodu u nizu oblasti, posebno kada je u pitanju parlamentarna saradnja.

Portal Analitika