Društvo

Damir Mandić ostaje u pritvoru

0910damirmandic
A
pelacioni sud odbio je žalbe advokata Damira Mandića optuženog za saučesništvo u ubistvu suvlasnika “Dana” Duška Jovanovića koje su oni uložili na rješenje Višeg suda u Podgorici o određivanju pritvora Mandiću. Žalbe su pojedinačno podnijeli advokati Velibor Marković i Branko Anđelić ali su one odbijene kao neosnovane tako da će Mandić ostati u pritvoru.

Damir Mandić ostaje u pritvoru
Portal AnalitikaIzvor

Advokat Marković potvrdio je za Portala Analitika ovu informaciju i konstatovao kako je Apelacioni sud, svojom odlukom, samo potvrdio ono što je on i ranije izjavio da sudovi ne sude po zakonu nego po pisanju “Dana”.

- S tim što su ovog puta još dodali da sude i pod pritiskom međunarodnog faktora. Davno sam u jednoj izjavi naveo da današnji sudovi koketiraju sa medijima iz straha da im se ne zamjere. Uzald se Apelacioni sud trudi da dokaže kako to nije tako. Na strani pet, pasus prvi njihovog rješenja eksplicitno se navodi “da je predmet sa stanovišta medijske obaviještenosti javnosti i dalje aktuelan, posebno krozu dnevne novine ‘Dan’ čiji je urednik i vlasnik bio oštećeni”. Na istoj strani pasus posljednji piše “…da je u tom smislu i pritisak međunarodnog faktora”. Kada se sudi na osnovu pisanja medija i pritiska faktora izvan suda onda tu suda nažalost nema – zaključio je Marković.

On podsjeća na događaj od prije, kako kaže, skoro pola vijeka,  koji se desio u Vrhovnom sudu tada Socijalističke Republike Crne Gore.

- Sticajem okolnosti na određeni način lično sam bio upozant s tim događajem. Desilo se da tadašnji predsjednik Vrhovnog suda zakaže partijski sastanak zbog pisanja novina o određenim sluačjevima. On je tada saopštio sudijama da se novine moraju čitati. Sudije su oštro reagovale, a jedan od njih pokojni Anto Mališić rekao je predsejdniku da ako će tako da sudi neka izvoli ići preko puta gdje se tada nalazila zgrada partijskog komiteta, a da će oni suditi po zakonu. E tako se štiti autoritet i samostalnost pravosuđa, a ne osluškivanjem javnostui i stavova stranog faktora i suđenjem kako je njima volja – naglasio je Marković.

On je nezadovoljan i dijelom obrazloženja gdje se Apelacioni sud poziva na “teški način izvršenja krivičnog djela i teške posljedice – smrt ljudskog bića”.

- Na drugoj godini pravnog fakulteta uči se da radnja i posljedica predstavljaju bitan elemenat, odnosno obilježje bića svakog krivičnog djela, pa se stoga ne cijene kao otežavajuća okolnost niti kao razlog prilikom odlučivanja o pritvoru. Da to nije tako onda bi za krivično djelo ubistvo trebalo propisati određen pritvor i gotovo. Da je to tako, onda nedavno ne bi Viši sud ukinuo jednom okrivljenom za krivično djelo teško, odnosno kavlifikovano ubistvo pritvor – dodao je sagovornik Portala Analitika.

U vijeću sudija Apelacinog suda koje je odbilo žalbu bili su sudije Lidija Ivanović, Marija Marinković i Milivoje Katnić.

Duško Jovanović ubjen je 27. maja 2004. godine dok je ispred redakcije “Dana” ulazio u svoj automobil.

Za ovaj zločin jedini je bio optužen i kasnije i osuđen na 18 godina zatvora Damir Mandić. Osuđen je da je bio saučesnik NN osobama. Ustavni sud ljetos je oborio presudu i predmet vratio na novo suđenje. Presuda je oborena zbog kršenja prava optuženog na pravično suđenje.

Novi postupak vodiće se u Apelacionom sudu, a ročište je zakazano za 20. oktobar.

Viši sud u Podgorici 3. oktobra donio je rješenje o određivanju pritvora Mandiću zbog opasnosti od bejkstva i uznemirenja javnosti.

Damir Mandić u Spužu je duže od osam godina. On nikada nije priznao da je učestvovao u zločinu.

Policija je ranije nezvanično tvrdila da su u automobilu iz kojeg je pucano na Jovanovića bili Beranac Vuk Vulević i Baranin Armin Muša Osmanagić, koji je ubijen u Baru 16. septembra. Njih dvojica nakon Jovanovićevog ubistva nestali su iz Crne Gore, ali kada su se poslije nekog vremena pojavili nikada nijesu i zvanično okrivljeni za zločin. I jedan i drugi bili su u prijateljskim vezama sa Mandićem. Policija je tvrdila da su uvjereni da je Vulević ispalio smrtonosne hice, a da mu je Osmanagić bio podrška za slučaj da promaši. Mandić je okrivljen da je vozio automobil.

Tužilaštvo je ponovo otvorilo istragu u slučaju ubistva Jovanovića, ali prema informacijama Portala Analitika, za sada nijesu došli do novih činjenica koje bi pomogle u rasvjetljavanju zločina.

Portal Analitika