Region

Ruska avio-grupa „Striži“ stigla u Beograd

Rus_Strizi_3
R
uska avio-grupa "Striži", koja će nastupiti 16. oktobra na vojnoj paradi u Beogradu, sletjela je na aerodrom Batajnica, javlja RTS.

Ruska avio-grupa „Striži“ stigla u Beograd
Portal AnalitikaIzvor

"Striži" je avio-akrobatski tim vazduhoplovstva Rusije i formiran je 6. maja 1991. u sastavu 234. Gardijskog vazduhoplovnog Proskurovskog puka.

Ta grupa je sastavljena od najboljih pilota koji lete na avionima "mig 29", a smještena je u vazduhoplovnoj bazi Kubinka, 60 kilometara od Moskve.

Baza Kubinka je poznata kao škola broj jedan za pilotske vještine u Rusiji, u kojoj službu mogu dobiti samo najsposobniji piloti.

Piloti ruske aktrobatske grupe "Striži" sve rjeđe nastupaju, a srpski ljubitelji vazduhoplovstva mogli su da ih vide i u septembru prije dvije godine kada su na međunarodnom aero-mitingu "Batajnica 2012" prikazali vrhunsko letačko umijeće.

U zavisnosti od događaja, "Striži" nastupaju u sastavu od četiri do šest aviona.

Velika vojna parada zakazana za 16. oktobar, kojoj će prisustvovati i predsjednik Rusije Vladimir Putin, biće održana u Beogradu, na prostoru između Palate Srbije i dunavskog šetališta.

Pored domaće avijacije, na paradi će učestvovati i ruska akro-grupa "Striži", poznata po atraktivnim letovima na avionima "mig 29". Na paradi će učestvovati oko 4.500 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Portal Analitika