Politika

Marković u Italiji od 15. do 18. oktobra

2010markovic
Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković boraviće od 15. do 18. oktobra u posjeti Italiji, saznaje Portal Analitika.

Marković u Italiji od 15. do 18. oktobra
Portal AnalitikaIzvor

Marković je prvi visoki crnogorski državni funkcioner koji će posjetiti državu koja predsjedavajuća u Evropskoj uniji nakon objavljivanja Izvještaja o napretku. Stoga se u diplomatskim krugovima posjeta potpredsjednika Vlade ocjenjuje kao prvi korak Crne Gore u lobiranju za usvajanje Izvještaja Evropske komisije o kojem će se izjasniti Evropski savjet polovinom decembra.

U Izvještaju Evropske komisije je konstatovan kostatuje se određeni napredak u poglavlju 24 (Montenegro has made in area of justice, freedom and security) ali i potreba za značajnim jačanjem reformi u poglavlju 23 koje se tiče pravosuđa i osnovnih ljudskih prava. Posebna pažnja u izvještaju, u poglavlju 23, posvećena je borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i Komisija zaključuje da  korupcija i dalje predstavlja ozbiljan problem crnogorskog društva.

Kako je zapisano u Platformi posjete Markovića koja je usvojena na Vladi Crne Gore, “Posjeta Republici Italiji biće prilika da se potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković sretne sa ministrom unutrašnjih poslova ove zemlje Anđelinom Alfanom, generalom Leonardom Galitelijem, generalnim komandantom vojne policije Karabinjeri”. Takođe, Marković će razgovarati i sa Frankom Robertijem, glavnim tužiocem za borbu protiv mafije, a posjetiće i Odsjek za bezbjednosne podatke, Nacionalnu instituciju za borbu protiv korupcije te Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje gdje će razgovarati sa pomoćnikom ministra inostranih poslova Benedetom Della Vedovom.

Portal Analitika