Fudbal

RADOJIČIĆ: Igrači koji ne igraju u klubovima, ne mogu da igraju za selekciju

CGAustrija13.10
Z
acrtali smo četiri boda, nadali se u šest, na kraju uzeli samo jedan. Jako loše odrađen oktobarski ciklus kvalifikacija za Evropsko prvenstvo - šokantan remi u Lihtenštajnu, meč u Beču daleko ispod nivoa. Trener Budućnosti Dragan Radojičić prokomentarisao je za Portal Analitika odrađeni dvomeč crnogorskih fudbalera kao, uvjeren da iz ovoga možemo izaći jači.

RADOJIČIĆ: Igrači koji ne igraju u klubovima, ne mogu da igraju za selekciju
Portal AnalitikaIzvor

’’Uvijek postoji i gore...Mogli smo izgubiti i od Lihtenštajna... Malo šale. Ta utakmica je definitivno ostavila traga na duel sa Austrijom, koliko god su selektor i reprezentativci sakrivali tu činjenicu. I to je normalno po meni, jer smo svi u prvoj utakmici računali na sigurna tri boda. Izgubljena su dva dragocjena boda u ovim kvalifikacijama. U drugoj je Austrija bila bolja, i to je to. Nije sada isto imati šest ili četiri boda’’, kazao je Radojičić.

Odluka da se branimo od starta nije se pokazala kao najbolje rješenje. Pritiskali su nas Austrijanci, jako smo loši bili pozadi, jako loši u svim fazama igre, Savić je možda i odigrao naslabiju utakmicu za reprezentaciju. Da nije bilko Poleksića, razlika bi bila još veća...

’’Igralo je 11 na 11. Bili smo natjerani sa dobrom igrom Austrije da igramo defanzivnije. Ja ih pratim jako dobro, i oni su posljednjih 15 utakmica odigrali odlično. Po meni, nijesmo se mi opredijelili za defanzivnu varijantu. Međutim, ne bih se miješao u selektorov posao, njemu je sada najteže, jer znam kako je ući u rezultat koji ti ne odgovara. Pogotovo klada imaš iza sebe šokantnu utakmicu i to samo dva dana ranije. Teško je bilo sinoć sastaviti tim, i zbog rovitosti Jovetića. Možemo mi da analiziramo do preksjutra, ali sigurno da je Brnović izveo najbolji mogući sastav u ovom trenutku.’’

Dobar dio naših igrača zbog neigranja u svojim klubovima, ili zbog male minutaže, ne mogu da iznesu teret ovako bitnih utakmica. Pitanje je, da le se treba okrenuti fudbalerima iz domaće lige, koji igraju konstantno, koji su fizički spremni svih 90 minuta, kao što je slučaj sa Jovovićem. Sinoć je ušao pred kraj meča i odlično uposlio Vučinića, nažalost rezultat se nije mijenjao.

’’Ja sam i ranije govorio da se mora obratiti pažnja na domaće igrače, da nekad neko od njih dobije priliku. Ja mogu da stanem iza Jovovića, jer sam to dijete trenirao dvije godine. On ima karakter za svaku ligu u Evropi. To što taj momak posjeduje mora da se cijeni, i to je Brnović vidio, i tog momka je poslao na teren. Ima tu još igrača, sličnih koji su blizu reprezentacije. Ali, definitivno igrači koji ne igraju u svojim klubovima, ne mogu da nastupaju za reprezentaciju. Eventualno jedan, koji nam je prijeko potreban, i ako nemamo rješenje za tu poziciju. Kad vi u kontinuitetu svaka tri dana igrate 90 minuta, i bez obzira na kvalitet lige, onda možete da računate na tog momka da je spreman, da će dati sto odsto sebe. Zverotić koji je prethodnih godina bio superioran na terenu i protiv jakih reprezentacija, sinoć se maltene nije primijetio, a sa druge strane dao je sve od sebe. Dakle, ja sam samo za to da igrači koji igraju stalno u svojim klubovima, nose državni dres, eventualno sa jednim izuzetkom.’’

Slijedi duel sa Švedskom 15. novembra u Podgorici. Jedino nas pobjeda ostavlja u trci za plasman na EURO, a pitanje je hoće li ovi loši rezultati ostaviti traga na igrače.

’’Ne vjerujem da će ovi rezultati loše uticati na reprezentaciju. Imamo vremena da se dobro pripremimo. Kao što je rekao Vučlinić sinoć, treba dobro da se svi pogledamo u oči. Svi mi što radimo po klubovima, radimo za dobrobit crnogorskog fudbala, pokušavamo da proizvedemo igrače za reprezentaciju. Dakle, imamo vremena da se pogledamo u oči, da se spremimo, Švedska jeste jaka, ali nije nepobjediva. Postizali smo odlične rezultate protiv Engleza, zašto sada ne bi i protiv jakih reprezentacija u ovoj grupi, Švedske i Rusije. Definitivno protiv Švedske treba ući samo sa sto odsto spremnim igračima. Imamo mjesec dana do tog meča, treba voditi računa ko igra u kontinuitetu, ko igra u svojim klubovima, jer je to meč koji definitivno moramo dobiti. Moramo dobiti i Rusiju i Austriju kući, i izvući neki bod na strani protiv Švedske i Austrije. To je jedan jedini put do Evropsko prvenstva. Ili da se dešavaju čudni rezultati kao sinoć Rusija, ali na to s ene možemo osloniti. Ova ekipa je mnogo uradila za crnogorski fudbal, i mislim da može još dosta.. Ovo je jedna sjajna generacija, mnogi od njih će poslije ovoga završiti sa reprezentacijom, i stoga ih molimo da daju sve od sebe, da se stisnu, da daju sve od sebe, i da obraduju narod. Austrija je ovu reprezentaciju pravila 5 godina od maldih igrača, i napravila respektabilnu reprezentaciju koja može da igra sa svima. Za kraj, ja sam siguran da mi možemo da odemo na Evropsko prvenstvo, i to bez problema’’, kazao je Radojičić.

Portal Analitika