Svijet

Džihadisti objavili novi snimak

1310snimak
ihadisti Islamske države objavili su četvrti propagandni video snimak, na kojem britanski novinar Džon Kantli, pod prisilom izgovara poruku ekstremista.

Džihadisti objavili novi snimak
Portal AnalitikaIzvor

U video snimku u trajanju od šest minuta i 53 sekunde, koji je na internet postavio ekstremistički pokret Al Furkan, povezan sa IS, Kantli, koji se u zatočeništvu nalazi gotovo dvije godine, kaže da je Islamska država "zagrižena za borbu".

Odjeven u narandžasti kombinezon, Kantli (43), upozorava da "to znači da će svako ko se nada finoj i suptilnoj hirurškoj intervenciji, bez prljanja ruku, biti užasno iznenađen, kada ona bude izvedena".

Novinar i fotoreporter, koji je radio za više listova uključujući i "Sandej tajms", dodao je da video snimci odsijecanja glava koje je objavila IS u svakom slučaju pokazuju pobjedu te militantne grupe.

"Ako ta pogubljenja izazovu javnu pobunu ili promjenu politike, to je velika pobjeda. A ako samo podstaknu naše vlade da bacaju još više bombi i troše još više miliona dolara, čineći naše zemlje sve slabijima, to je, takođe, pobjeda", kaže Kantli na snimku.

Kako ocjenjuje "Gardijan", ovo bi moglo da znači da bi borci IS-a iz inostranstva mogli da se vrate u svoje zemlje i u njima napadaju, a upravo to je najveći strah mnogih država iz koje su ratnici otišli u džihad.

(Blic.rs)

Portal Analitika