Region

Olja Bećković vodila "Utisak nedjelje" ispred B92

1310utisak
O
voga nikad nije bilo, ni 90-tih. Moj utisak je da smo uzalud ovde večeras". Ovim riječima se Olja Bečković obratila ljudima koji su došli da podrže voditeljku koja je svoju emisiju "Utisak nedjelje" sinoć "vodila" na otvorenom ispred televizije B92.

Olja Bećković vodila "Utisak nedjelje" ispred B92
Portal AnalitikaIzvor

Na protestu koji je trajao više od dva i po sata, voditeljka je pričala sa okupljenim predstavnicima medija i mnogobrojnim građanima.

Ovoga nikad nije bilo, čak ni devedesetih godina. Hvala vam svima što ste došli, ali moj utisak je da smo mi ovde uzalud - rekla je Olja okupljenim građanima.

Nisam uzalud radila, ali uzalud stojimo ovde i mislim da su stvari otišle u mnogo lošem pravcu. Čekam da vlasnici ispoštuju ugovor i čekam da vam se obratim u nedjelju, ne ovde ispred, nego iz svog studija. Neke nedelje - kazala je Bećković okupljenima.

"Utisku" je prisustvovalo mnogo javnih ličnosti: Borka Pavićević, Sonja Biserko, Boško Jakšić, Stevan Pavićević, Sergej Trifunović i drugi. Tu su bili i brojni opozioni političari: Dragan Šutanovac, Saša Radulović, Zoran Živković, Bojan Pajtić, Borko Stefanović, Marko Đurišić...

Boško Obradović iz NUNS-a je kazao: „Ovo i buduća ovakva okupljanja su poruka javnosti, vladi, svima koji donose odluke u vezi ukidanja emisija. Stezanje obruča u javnom mnjenju i medijima nije put u Evropsku uniju. Ukoliko Srbija želi da se pridruži evropskoj porodici mora da učini značajne pomake u slobodi izražavanje, potrebno je što više emisija poput 'Utiska“ koje njeguju kritičko mišljenje. Nažalost, rekcije premijera Vučića i njegovog okruženja ne daju nam razlog da budemo optimisti, ali na nama je da pokažemo da bez slobodnih medija i kritičkog mišljenja nema ni države ni društva ni puta u Evropu.“

Otac Olje Bećković, Matija Bećković je rekao:“ Jedan indijski pjesnik u 21. veku prije nove ere napisao je:'Nema veće sreće na ovome svijetu nego kad se otac divi svom djetetu, dok mu kapu skidaš i dok mu se klanjaš osjećaš kako i sam uskrsavaš'.“

Na štandu pored ulaza potpisivao se "Proglas o medijskim slobodama u Srbiji", a skup je obezbeđivalo oko 20 policajaca.

Oklupljeni građani su nosili transparente sa sloganima "Priča se da postoji i ovaj čovek" uz sliku ministra kulture Ivana Tasovca i "Ovo je moj dečko" uz sliku Vojislava Šešelja.

"Utisak nedjelje", politička emisija Olje Bećković, koja se posle 20 godina više ne prikazuje na TV, sinoć se odvijala na otvorenom, ispred zgrade RTV B92 u Bulevaru Zorana Đinđića 64, na Novom Beogradu.

Kako je saopšteno iz Produkcijske grupe "Mreža", tema sinoćne emisije, koja je počela nešto poslije 21 sat, bila je: Kome treba "UTISAK"?

"Da li privatizacija i poslovni interesi dozvoljaju ultimatume? Ima li cenzure? Da li je za otpor dovoljna pojedinačna hrabrost ili se moramo uključiti svi? Da li sudbina "Utiska“ zavisi i od vas? O ovim i drugim temama razgovaramo ove nedelje", navodi se u ovom pozivu na protest.

Odlukom menadžmenta B92, emisija "Utisak nedjelje" više se ne emituje na nacionalnoj frekvenciji ove TV. 

Izvor: Blic.rs

Portal Analitika