Portal Analitika
  • Politika
  • Društvo
  • Abiznis
  • Sport
  • Kolaž
  • Region / Svijet
  • Kultura
  • Kolumne
  • Nauka / Tehnologija
  • Savremena karijatida
  • Ostalo
Zanimljivosti

Hormoni nam mogu potajno uništavati život

1310hormoni
M
nogo faktora, poput stresa ili anksioznosti, može poremetiti nivo hormona u organizmu, a ako ne obraćate pažnju na promjene, mjesecima se možete mučiti s umorom ili recimo, ružnim promjenama na koži.

Hormoni nam mogu potajno uništavati život
Portal AnalitikaIzvor

Loše raspoloženje, stalna iscrpljenost, nagli rast dlačica ili pojačano znojenje samo su neki od simptoma preko kojih vam tijelo poručuje da nije u svom uobičajenom balansu. Ako primijetite da vam neko duže vrijeme ovi znakovi ometaju svakodnevicu, svakako posjetite ljekara, jer je moguće da su za sve to krivi poremećeni hormoni i potreban vam je pregled štitne žlijezde.

Hronični umor: Ginekološkinja Alisa Dvek otkrila je za "Time" koja je razlika između normalnog umora i onog koji bi trebalo da nas zabrine. Ako ste umorni nakon nekog važnog poslovnog projekta koji je trajao recimo mjesec dana i tražio velik angažman, onda je to u redu. Međutim, ako ste počeli da primjećujete da ste umorni, a ništa vam se nije promijenilo u uobičajenom životnom ritmu, vrijeme je da posjetite ljekara. Razloga za stalnu iscrpljenost ima više, ali prvo se javite svom lekaru, posebno ako ste primijetili promjene u težini, apetitu i raspoloženju.

Promjene na koži: Odjednom vam se stanje kože promijenilo i osjećate se kao da ste u pubertetu? Akne na koži mogu ukazivati na povišen nivo testosterona. Ali za ovaj problem postoji rješenje, jer će u tom slučaju ljekar prepisati lijek koji će izbalansirati hormone i koža će opet biti čista.

Iznenadan rast dlačica: Ovdje se radi o zaista naglom rastu dlačica koje su često i dosta tamne i otprilike buknu za mjesec dana. Najčešće se pojavljuju na bradi, grudima ili na zadnjem dijelu ruku. Dek kaže da takvo stanje čak može biti znak da se radi o tumoru, ali naglašava kako su takvi slučajevi rijetki i da su operabilni. Uz ljekarsku brigu, to je najčešće rješiv problem.

Neredovan menstrualni ciklus: Baš kao i umor, neredovan menstrualni ciklus može biti rezultat mnogih faktora poput stresa, problema sa štitnom žlijezdom, niskog estrogena ili sindroma policističnih jajnika (PCOS). Policistični jajnici takođe mogu izazvati i gubitak težine ili spomenuti rast dlačica. Generalno, PCOS se liječi putem ishrane, vježbanja i kontracepcijskih pilula, ali ljekar će nakon pretraga pronaći tačan uzrok i preporučiti vam terapiju.

Pretjerano znojenje noću: Počnete da se odednom buditi noću okupani u znoju. Moguće je da je za to stanje kriv estrogen, odnosno to što su njegovi nivoi preniski. Obično ovakve probleme imaju žene koje ulaze u razdoblje predmenopauze, a može se pojaviti i deset godina prije početka menopauze. Ako inače imate redovne menstrualne cikluse i u dobi ste ispod 40 godina, svakako se javite ljekaru, jer se možda radi o ranijem ulasku u menopauzu.

Izvor: tportal; foto: magazin.net.hr

Portal Analitika