Svijet

Petro Porošenko prihvatio ostavku ministra odbrane Ukrajine

12okporosenko
P
redsjednik Ukrajine Petro Porošenko je u nedjelju prihvatio ostavku ministra odbrane Valerija Heleteja, objavljeno je na njegovom zvaničnom sajtu.
Petro Porošenko prihvatio ostavku ministra odbrane Ukrajine
Portal AnalitikaIzvor

Porošenko je istakao da je bilo vrijeme za promjenu na čelu Ministarstva odbrane, navedeno je u saopštenju.

Heletej je na funkciju ministra odbrane postavljen u julu ove godine i  u posljednje vrijeme je bio često kritikovan zbog toga što je u sukobima istočno od Donjecka stradalo više od 100 ukrajinskih vojnika, javlja Reuters.

A za protekla 24 sata u samoproglašenoj DNR ubijeno je 12 civila, od kojih šest žena i jedno dijete, kao i četvoro boraca.

To je potvrdio načelnik odjeljenja za informacije u Ministarstvu odbrane DNR Eduard Basurin.

- Pored ubijenih u artiljerijskoj paljbi u Donjecku, ranjeno je 13 ljudi, uglavnom u Kijevskom rejonu tog grada na istoku Ukrajine, a jedan je ranjen u Makejevki – rekao je Basurin.

U Minsku je 5. septembra potpisan protokol o mirnom rješavanju na jugoistoku Ukrajine od 12 tačaka, od kojih su glavne dogovor o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika, a 20. septembra Kontakt-grupa za Ukrajinu usvojila je Memorandum za sprovođenje režima prekida vatre.

Prema podacima UN, oko 3.500 ljudi ubijeno je do sada a stotine hiljada pobjeglo je iz sukobima pogođenih jugoistočnih djelova Ukrajine, prenosi Itar Tass.

pobjeda.me

Portal Analitika