Svijet

Donjeck:U artiljerijskoj paljbi 16 mrtvih

12don
Z
a protekla 24 sata u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici poginulo je 12 civila, od kojih šest žena i jedno dijete, kao i četvoro boraca, tvrde u DNR.
Donjeck:U artiljerijskoj paljbi 16 mrtvih
Portal AnalitikaIzvor

Prema riječima načelnika odjeljenja za informacije u Ministarstvu odbrane DNR Eduarda Basurina, pored poginulih u artiljerijskoj paljbi u Donjecku, ranjeno je 13 ljudi, uglavnom u Kijevskom rejonu tog grada na istoku Ukrajine, a jedan je ranjen u Makejevki.Pored četvoro poginulih ustanika, od kojih dvojice u Avdejevki, ranjeno je još njih 12, prenijela je RIA Novosti.

Agencije prenose Basurinovu izjavu da su ukrajinske snage 20 puta prekršile režim prekida vatre, a najlošija situacija je u oblasti aerodroma Donjeck i kod Avdejevke.


Ranije danas pres služba donjeckih vlasti saopštila je da su u artiljerijskoj paljbi poginula četiri civila a 11 ranjeno. 

Ruske agencije podsjećaju da je juče premijer DNR Aleksandar Zaharčenko izjavio da je od subote DNR u saglasnosti sa samoproglašenom Luganskom Narodnom Republikom (LNR) uveden "režim tišine" u Donjeckom basenu, nakon kog treba poslije pet dana da počne povlačenje artiljerije i teške tehnike. 

Proruske snage danas su okrivile ukrajinske snage bezbjednosti da su prekršile taj režim, tvrdeći da oni sami samo odgovaraju na otvaranje vatre. 

Novoimenovani gubernator Donjecke oblasti Aleksandar Kihtenko potvrdio je da su ukrajinske vlasti potpisale novi sporazum sa DNR o uvođenju "režima tišine" na liniji razgraničenja sukobljenih snaga. 

U izjavi ukrajinskom listu "Ogledalo nedjelje" Kihtenko je rekao da su sporazum u petak uveče potpisali Zaharčenko i zamjenik načelnika Generalštaba ukrajinske vojske Jurij Dumanski. 

Pritom, gubernator kog imenuje Kijev, nije isključio razmjenu teritorija koje kontrolišu ukrajinski vojnici za teritorije koje drže ustanici, među njima i donjeckog aerodroma, koji je kao "infrastrukturni i strateški objekat uništen". 

"Postoje teritorije koje se nalaze pod kontrolom DNR. Zato ako se postavi pitanje razmjene naselja za aerodrom, odluka će biti donošena na visokom nivou", rekao je Kihtenko. 

Ranije je vicepremijer DNR Ravil Halikov izjavio da je sa Kijevom postignut sporazum o liniji razgraničenja - "demarkacionoj liniji", dok predstavnik ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrej Lisenko nije potvrdio tu informaciju a predstavnik Štaba za sprovođenje antiterorističke operacije Vladislav Seleznjov je demantovao. 

U Minsku je 5. septembra potpisan protokol o mirnom rješavanju na jugoistoku Ukrajine od 12 tačaka, od kojih su glavne dogovor o prekidu vatre i razmjeni zarobljenika, a 20. septembra Kontakt-grupa za Ukrajinu usvojila je Memorandum za sprovođenje režima prekida vatre. 

Taj dokument od devet tačaka predviđa, između ostalog, zabranu upotrebe svih vrsta naoružanja i povlačenje od linije dodira na 15 kilometara sa svake strane oružja kalibra većeg od 100 milimetara. 

Kontrola izvršenja odredbi Memoranduma je na OEBS-u. 

Prema podacima UN, oko 3.500 ljudi ubijeno je do sada a stotine hiljada pobjeglo iz sukobima pogođenih jugoistočnih djelova Ukrajine, prenosi Itar-Tass.

Portal Analitika