Region

Za prevlast u NCG uključile se i državne partije?

1210NCG
Jasno je da ima istine u onome o čemu se javno govori, da su se za prevlast i uticaj u Nacionalni savjet Crnogoraca - NCG (kao i drugih savjeta) uključile i državne partije, u našem slučaju konkretno Demokratska stranka i SPS“, ističe se u zajedničkom saopštenju Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš“, Crnogorskog kulturnog centra Beograda, Crnogorskog kulturnog prosvjetnog društva "Princeza Ksenija“ iz Lovćenca i "Montenegrine“ iz Subotice i Zajednice Crnogoraca Prokuplja dostavljenom Portalu Analitika.

Za prevlast u NCG uključile se i državne partije?
Portal AnalitikaIzvor

U Novom Sadu je juče održan sastanak jednog broja crnogorskih udruženja koja su delegirali svoje predstavnike za osnivačku skupštinu Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji.

Sva udruženja imaju identičan stav po pitanju službene upotrebe crnogorskog jezika u sredinama gdje su ispunjeni zakonom propisani uslovi, kao i o ostalim identitetskim pitanjima crnogorske zajednice u Srbiji.

Analizirajući svoje aktivnosti u procesu upisa u poseban birački spisak i kandidovanju delegata, udruženja su istakla zadovoljstvo postignutim rezultatom, ali i zabrinutost zbog opšte situacije uoči izbora Nacinalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji.

Naime, zakonom je propisano da je za osnivačku skupštinu crnogorskog nacionalnog savjeta dovoljno prisustvo 45 delegata (elektora) koji su podržani sa po 45 potpisa podrške pripadnika zajednice upisanih u poseban birački spisak.

"Shodno tome naša udruženja su i kandidovali uvažene članove crnogorske zajednice, njih 21, vodeći računa i o teritorijalnoj zastupljenosti svih krajeva Srbije, od krajnjeg sjevera (Subotica) pa do krajnjeg juga (Vranje). Međutim, umjesto da na osnivačkoj skupštini sve crnogorske organizacije u Srbiji budu realno zastupljene i broj delegata bude između 45 i 50, neko je smislio pakleni plan da osvoji apsolutnu većinu, pri tom ne birajući sredstva i način kako da kandiduje svoje delegate, pa se broj delegata zaustavio na 98. Posebno je bilo dinamično posljednjeg dana za kandidovanje kada su u resorno ministarstvo pristizale aplikacije elektora podržane od strane građana iz onih sredina u kojima ili nema pripadnika crnogorske zajednice ili ima u veoma malom broju. Jasno je da ima istine u onome o čemu se javno govori, da su se za prevlast i uticaj u Nacionalni savjet Crnogoraca (kao i drugih savjeta) uključile i državne partije, u našem slučaju konkretno Demokratska stranka i SPS", stoji u saopštenju.

Udruženja su, kako su istakli, razočarana ponašanjem Mirka Zečevića, saradnika Ambasade Crne Gore u Beogradu iz reda lokalnog stanovništva, koji se zajedno sa predstavnicima pojedinih udruženja iz Vrbasa, smatra koordinatorom cijelog tog projekta.

"Udruženja iz Vrbasa su inače veoma glasna kada su u pitanju benefiti (sjedište konzulata, sjedište Nacionalnog savjeta sa četvorogodišnjim fondom od više 1,2 miliona eura) ali i ćutljiva kada su u pitanju prava crnogorske zajednice u njihovom gradu. Oglasili su se samo jednom, kada su u pisanoj formi zahtijevali od bivšeg predsjednika opštine Milana Stanimirovića (DS) tražeći da se crnogorski jezik NE uvede kao službeni jezik u toj opštini. Definitivno, broj, sastav i ko je podržao 98 delegata za Onivačku skupštinu ne reflektuje realno stanje u crnogorskoj zajednici u Srbiji, već predstavlja pokušaj formiranja Nacionalnog savjeta u kojem neće biti zastupljeni predstavnici autentičnih crnogorskih udruženja", navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Iz udruženja su zadovoljni što su tri nezavisna delegata prepoznala takvo stanje i pristupila njihovoj izbornoj listi.

"I pozivamo ostale slobodne delegate i nacionalno odgovorna udruženja na razgovor o zajedničkom nastupu u interesu crnogorske zajednice u Srbiji", zaključak je saopštenja.

Portal Analitika