Politika

Za osobe koje učestvuju u ratnim sukobima pet godina zatvora

zoranmiljanic_1
Z
akonodavni odbor razmtraće sjutra dopune Krivičnog zakonika, kojim je predviđeno da će se crnogorski državljani koji učestvuju na obukama koje realizuju paravojne i terorističke organizacije i u ratnim sukobima van državnih granica, kazniti zatvorom do pet godina.

Za osobe koje učestvuju u ratnim sukobima pet godina zatvora
Portal AnalitikaIzvor

Izmjene Krivičnog zakonika predložio je poslanik Zoran Miljanić.

Prema tom predlogu, osobe koje podstiču i angažuju državljane Cite Gore radi učešća u ratnim sukobima van državnih granica, kazniće se zatvorom od pet do deset godina.

Miljanić navodi da Crna Gora treba da stvori pravni okvir za kažnjavanje građana koji učestvuju na stranim ratištima kako bi ih obeshrabrili i spriječili za učešće u terorističkim aktima.

“Zakonom su obuhvaćeni pojedinci koji učestvuju u oružanim sukobima i oni koji ih regrutuju i obučavaju, bez obzira na to da li su motivisani vjerskim, materijalnim iii drugim razlozima”, kaže se u zakonskom obrazloženju.

Prema ocjeni Miljanića, za takva lica moraju postojati sankcije koje podrazumijevaju krivičnu odgovorost. “Počinioci ovih krivičnih djela su velika opasnost po međuvjerski i medunacionalni sklad u Cmoj Gori".

“Pošto su sve države regiona pristupile izmjenama Krivičnog zakonika u oblasti terorizma, a imajući u vidu crnogorske spoljnopolitičke smjernice, usvajanje zakona predstavlja doprinos ka realizaciji ovih ciljeva”, smatra Miljanić.

Iz Demokratske partije socijalista su najavili da će podržati ovaj zakonski predlog Miljanića.

Članovi Zakonodavnog odbora izjasniće se o potvrđivanju Konvencije o nuklearnoj sigurnosti predloženim zakonima o državnim nagradama, visokom obrazovanju i rezoluciji o zaštiti životne sredine.

Portal Analitika