Svijet

Dokumentarni film o Snoudenu premijerno prikazan u SAD

1210snouden
D
okumentarni film o bivšem saradniku američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Edvardu Snoudenu, koji je poslije objavljivanja detalja o prisluškivanjima te služba dobio azil u Rusiji, prikazan je juče premijerno u Njujorku.

Dokumentarni film o Snoudenu premijerno prikazan u SAD
Portal AnalitikaIzvor

Film pod nazivom "Citizenfour" Lore Pojtras, koji traje skoro dva sata, predstavlja intimni portret bivšeg obavještajca u vrijeme kada je objelodanio povjerljive dokumente NSA, kao i njegove pripreme za bjekstvo iz SAD.

Snouden je predao medijima dokumente o programima NSA, a u junu 2013. godine je pobjegao iz SAD u Hongkong. Odatle je odletio u Moskvu, gdje je ostao kada su mu američke vlasti poništile pasoš. Privremeni boravak u Rusiji dobio je 1. avgusta 2013. godine.

Prema dokumentarnom filmu, Snoudenova devojka Lidsi Mils mu se pridružila u Moskvi u julu ove godine. U jednoj sceni filma Snouden priprema večeru u svojoj kuhinji zajedno s djevojkom, ali bez razgovora a sama Lindsi Mils nije nikada dala intervjuu rediteljki.

Film prikazuje i kako Snouden iz Hongkonga, gdje je najprije pobjegao, javlja svojoj djevojci šta je uradio i da se neće skoro vratiti kući na Havajima.

"To je složena situacija. Možda se više nikada neću vratiti", rekao je Snouden u telefonskom razgovoru s djevojkom na ivici suza.

Snimljen je u hotelskoj sobi u Hongkongu.

Poslije telefonskog razgovora, Snouden sam sebi kaže: "Ona uopšte ne zna čime se ja bavim. Žao mi je što joj to kažem dok je na godišnjem odmoru, ali to činim kako bi je zaštitio".

Snouden se u SAD suočava sa optužbama za špijunažu jer je otkrio globalni program prisluškivanja i praćenja koji je NSA sprovodila u SAD i širom svijeta.

On je ove godinje predložen za Nobelovu nagradu za mir. Snouden je u avgustu dobio u Rusiji privremeni boravak na tri godine. Snouden sada ima pravo da zatraži rusko državljanstvo i može da se slobodno kreće po Rusiji, da izađe i da se vrati u zemlju u roku od tri mjeseca.

(izvor: Blic.rs)

Portal Analitika