Svijet

Nova fotografija Saturnovog šestouganog vrtloga

saturnov-sestougaoni-vrtlog-foto-nasa
L
etjelica američke svemirske agencije NASA snimila je novu fotografiju Saturnovog neobičnog, šestougaonog vrtloga, koji se vrti na njegovom sjevernom polu najmanje 30 godina, objavio je “Spejs”.

Nova fotografija Saturnovog šestouganog vrtloga
Portal AnalitikaIzvor

“Kasini” je novu fotografiju načinio sa udaljenosti od 973.000 kilometara od šeste planete od Sunca, a NASA je sliku objavila ove nedjelje.

Saturnov vir u obliku heksagona prvi je snimio “Vojadžer”, osamdesetih godina. Kad je “Kasini” stigao u orbitu prstenaste planete 2004, nakon dugog putovanja sa Zemlje koje je počelo 1997, vrtlog je i dalje bio tamo.

Kada je Sunce konačno počelo da obasjava Saturnovu sjevernu hemisferu 2009, obilježavajući početak proljeća na tom dijelu planete, “Kasini” je dobio do tada najbolji pogled na neobični vir.

Saturn napravi krug oko Sunca svakih 29 godina, a njegove sezone, ugrubo, traju sedam godina. Misteriozni vrtlog širok je oko 30.000 kilometara, a vazdušne struje koje ga čine kreću se brzinom od oko 322 km/h, navodi NASA.

Naučnici smatraju da je opstao toliko dugo jer gasni džin Saturn nema reljefa na površini koji bi razbio oluje, poput planina ili polarnih kapa na Zemlji.

Kada je NASA prošle godine objavila video snimak Saturnovog vira, zvaničnici američke agencije su rekli da se u glavnom heksagonu nalazi više malih vrtloga, od kojih se neki okreću u suprotnom pravcu.

“Spejs” napominje da je izraz “mali vrtlog” relativan - najveća od ovih malih oluja široka je oko 3.500 kilometara, što je dvostruko veće od najvećeg uragana zabilježenog na Zemlji.

Portal Analitika