Svijet

Španski studenti istjerali ukrajinske nacionaliste sa fakulteta

ukrajina-madrid_f
S
tudenti Univerziteta u Madridu izbacili su nekoliko radikalnih Ukrajinaca koji su upali na predavanje, u pokušaju da isprovociraju sukob. Nakon incidenta, pojavili su se plakati "Ukrajina obasuta fašizmom neće postojati" širom cijelog kampusa, prenose svjetske agencije.

Španski studenti istjerali ukrajinske nacionaliste sa fakulteta
Portal AnalitikaIzvor

Fakulteti političkih nauka i sociologije organizovali su tribinu pod nazivom "Humanitarna kriza u jugoistočnoj Ukrajini i njene posljedice po Evropu", obogaćenu fotografijama Odese, i regiona Donjeck i Lugansk. Tribina je praćena serijom predavanja o krizi u ovoj evropskoj državi.

Dok su se studenti spremali za jednu od diskusija, na temu masakra u Odesi koji se dogodio 2. maja, u kome je stradalo preko 50 aktivista, nekoliko radikalno opredijeljenih Ukrajinaca uletjelo je u amfiteatar noseći zastave te države, kao i parole fašističkih stranaka, ne dozvolivši profesorima da započnu predavanje.

Prema pisanju španskog lista "La republika", Ukrajinci su članovi neonacističke partije Svoboda. Uzvikivali su ime Stepana Bandere, ukrajinskog naciste iz 2. svjetskog rata i prijetili studentima.

- Isprva su ih profesori kulturno zamolili da napuste predavanje, što su oni odbili, što je razbijesnilo studente, koji su počeli da uzvikuju: "Fašisti, marš napolje!", a skoro pola fakulteta uključilo se u izbacivanje ukrajinskih nacionalista iz zgrade - navodi se u izvještaju RIA.

Nakon svađe, ukrajinski fašisti odvezli su se kombijem koji je imao diplomatske tablice ukrajinske ambasade u Madridu, piše "La republika". Ukrajinski ambasador izrazio je "duboku zabrinutost" i zamolio rektora univerziteta da otkaže slična predavanja za koje tvrdi da su "pod uticajem lažne propagande ruskih agenata", prenio je "El pais".

Blic.rs

Portal Analitika