Društvo

Održani „Dani meda – Berane 2014“

1110berane
P
od pokroviteljstvom Opštine Berane i Saveza pčelara Crne Gore, a u organizaciji udruženja pčelara „Uljanik“ iz Berana, Sekretarijata za poljoprivredu, turizam, vodoprivredu i zaštitu životne sredine Opštine Berane i Turističke organizacije Berane (TOB), održana je manifestacija „Dani meda – Berane 2014“.

Održani „Dani meda – Berane 2014“
Portal AnalitikaIzvor

Beranski dani meda okupili su u glavnoj gradskoj ulici oko trideset izlagača meda i raznih pčelinjih proizvoda iz čitave Crne Gore. Prije dvanaest godina ova manifestacija organizovana je prvi put s ciljem da se promovišu beranski pčelari i domaći med.

U uvodnom dijelu, prisutnima se obratio predsjednik udruženja „Uljanik“ iz Berana Velizar Cimblajević. On je istakao da njihovo udruženje uskoro proslavlja jubilj od osamdeset godina postojanja i dodao da su ponosni na taj podatak, kao i da će se truditi da opravdaju ono što su njihovi prethodnici radili u pčelarstvu.

„Ovo je godina iskušenja gdje se izdvajaju pčelari od medara. Ljubav prema pčelarstvu čini nas istrajnim i čeličimo se na godinama kakva je bila ova, jedna od težih a možda i najteža za pčelare“, riječi su Cimblajevića.

Na kraju je pozvao sve zainteresovane da u ponedeljak, 13. oktobra, sa početkom u 15 časova, u velikoj Sali SO Berane, prisustvuju predavanju na temu „Priprema pčelinjih društava za zimski period“ koje će održati profesor Beogradskog univerziteta Dragan Ćirković.

Gost beranskih „Dana meda“ bio je predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore Radule Miljanić. On je izrazio zadovoljstvo što je ponovo u Beranama na pčelarskoj manifestaciji i uputio riječi podrške udruženju „Uljanik“ na uspješnoj organizaciji ovog događaja, kao i pohvale za jubilj koji će uskoro proslaviti.

„Berane ima dugu tradiciju, pčelare bogate znanjem i umjećem, koji su dali značajan doprinos u razvoju pčelarstva u Crnoj Gori“, kazao je gospodin Miljanić.

On je u nastavku napomenuo da je ova pčelarska godina bila vrlo skromna po prinosima za Berane, ali da se nada da će naredna biti uspješnija. Sa druge strane je je saopštio da Savez pčelarskih organizacija Crne Gore, uz veliku podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnig razvoja Crne Gore, zadovoljan ostvarenim rezultatima u ovoj godini. Usvojen je pravilnik o kvalitetu meda, dobijena je sektorska studija o proizvodnji meda i utvrđen predlog pravilnika o držanju pčela, dok je u toku priprema pravilnika o pčelarskoj praksi.

Veliki iskorak za pčelarstvo u Crnoj Gori predstavlja privođenje kraju radova na izgradnji Kuće meda, koja će do kraja godine početi sa radom. Tu će se odvijati prerada voska, pakovanje meda, izrada mednih pogača, dok će u sklopu objekta postojati edukativni centar i prateći objekti.

Organizatorima „Dani meda – Berane 2014“ poželio je na kraju svog izlaganja da sledeća pčelarska godina bude mnogo uspješnija.

1110berane2
Ispred Opštine Berane čast da ovu pčelarsku manifestaciju proglasi otvorenom pripala je sekretaru Sekretarijata za poljoprivredu, turizam, vodoprivredu i zaštitu životne sredine Ranku Šćekiću.

On je naglasio da pčelarstvo u Beranama ima dugu i bogatu tradiciju. „Bogastvo biljnog svijeta odnosno medonosnog bilja, kao i povoljni klimatski i geografski uslovi, odličan su preduslov za bavljenje ovom granom poljoprivrede“, riječi su sekretara Šćekića.

Napomenuo je da je za nama teška godina kada je u pitanju pčelarstvo i pčelinji proizvodi, ali je i govorio o planu i programu podsticajnih mjera u obalsti poljoprivrede, koje je Sekretarijat, na čijem je čelu on, napravio za sledeću godinu. Jedan značajan dio ovih mjera odnosi se i na pčelarstvo.

„Namjera Opštine Berane je da oblast poljoprivrede podigne na veći nivo“, kazao je Šćekić.

U svom obraćanju dotakao se jubileja koje udruženje „Uljanik“ uskoro proslavlja i čestitao im na tome. Istakao je da lokalna uprava na pravi način prepoznaje njihove aktivnosti kao i to da će i u budućnosti nastaviti da pruža punu podršku u cilju realziacije istih.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa manifestacije „Dani meda – Berane 2014“ učestvovali su: članovi KUD „Kolo“ iz Berana sa dvije koreografije, etno grupa „Đurđevi stupovi“ kao i narodni guslar Borivoje Deletić.

Portal Analitika