Politika

RASTODER: Pozicija SDP-a u vlasti stabilnija nego prije izbora

rastoderrif
P
ozicija Socijaldemokratske partije SDP u vladajućoj koaliciji stabilnija je nego što je bila prije lokalnih izbora, bez obzira na oštre stavove i kritike razmijenjene sa koalicionim partnerom tokom kampanje, saopštio je potpredsjenik te stranke Rifat Rastoder.

RASTODER: Pozicija SDP-a u vlasti stabilnija nego prije izbora
Portal AnalitikaIzvor

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da su u zabludi svi koji priželjkuju ozbiljne poremećaje u SDP-u zbog različitih stavova u vezi sa formiranjem vlasti u Podgorici, ili kadrovske promjene u partiji po tom osnovu.

Na pitanje kako bi ocijenio odnose u vladajućoj koaliciji nakon majskih izbora, Rastoder je kazao da bi se, koliko god izgledalo paradoksalno, moglo reći da su ti odnosi zdraviji i konstruktivniji od onih iz perioda prije, iako su u međuvremenu razmijenjene brojne oštre kritike, ali i argumenti oko spornih pitanja.

„Možda je od svega najznačajniji rezultat – saglasje da se neka ponašanja moraju mijenjati, i da je neophodno znatno više učiniti da bi Crna Gora zaista zavrijedila što skoriji poziv za punopravno članstvo u NATO, što bi, istovremeno, bio i značajan iskorak ka članstvu u Evropskoj uniji“, smatra Rastoder.

On je kazao da će se o tome – kako da se to i ostvari, konkretnije precizirati aneksom postojećeg Koalicionog sporazuma na kome se već radi.

Na pitanje da li je SDP, svojim nastupima i stavovima u kampanji i izbornim rezultatom u Podgorici, narušila svoju poziciju u koaliciji, i da li će „snositi posljedice“ zbog toga, on je kazao da nije i da ne razumije kakve bi to posljedice mogle biti.

„Naprotiv, tvrdim da je pozicija SDP-a u koaliciji čak i stabilnija nego što je bila tokom većeg dijela tekućeg mandata. Ne razumijem o kakvim posljedicama bi se uopšte i moglo govoriti, ili ko bi to, izuzev birača, uopšte mogao i trebalo da bude sudija bilo kakvoj SDP-ovoj politici“, naveo je Rastoder.

On je rekao da uvažava jedino činjenicu da je povodom posljednjih postizbornih dešavanja, možda, trebalo učiniti znatno više na javnoj afirmaciji aktuelne pozicije i stavova SDP-a.

„Ali sam i uvjeren da će se birači SDP-a i cjelokupna javnost brzo uvjeriti u vitalnost SDP-ove političke vertikale, kojom se niko drugi sa političke scene Crne Gore ne može ni izbliza podičiti“, naglasio je Rastoder.

Upitan da li su u SDP-u upoznati sa planovima premijera koji se tiču najavljene rekonstrukcije Vlade, i da li je bilo razgovora o tome u okviru koalicije, on je rekao da su „u toku promišljanja svih mogućih daljih sadržaja koalicione politike“.

„Eventualna rekonstrukcija Vlade je posao koji bi mogao proisteći tek iz te analize. A kako je riječ o poslu iz izvorne premijerove nadležnosti, bilo bi nekorektno unaprijed pretpostavljati na šta i na koga sve bi se eventualna rekonstrukcija mogla odnositi“, pojasnio je Rastoder.

Na pitanje kakvo je stanje u SDP-u nakon svega što se dešavalo u vezi sa formiranjem vlasti u Glavnom gradu, i da li su odnosi u partiji poljuljani zbog različitih stavova o tom pitanju, on je kazao da je stanje u SDP-u sasvim redovno.

„Možda samo nešto mobilnije jer su, sa relativno uspješnim zaokruživanjem još jednog izbornog ciklusa i dodatnim naukom iz njega, praktično započele i pripreme za nove izazove o kojima sam govorio a, u konačnom, i nove parlamentarne izbore, čiji se čak i redovni rok približava“, dodao je Rastoder.

Otuda, kako je naveo, naprosto čudi pretpostavka iz pitanja o „poljuljanom stanju zbog različitih stavova“.

„Koja potpuno neosnovano previđa da je riječ o decenijama već najstabilnijoj političkoj stranci, temeljenoj upravo na harmoniji svekolikih različitosti, uključujući, posebno, slobodu političkog promišljanja, ali i demokratskom većinskom i timskom odlučivanju i vođenju politike“, precizirao je Rastoder.

On je kazao da su i posljednja događanja samo potvrdila upravo taj i takav profil SDP-a.

„Dakle, u velikoj su zabludi svi oni koji vide, ili bi, pak, željeli u SDP-u vidjeti bilo kakve iole ozbiljnije poremećaje, te zbog toga nema ni govora o kadrovskim promjenama po tom osnovu. Drugo je pitanje – šta bi sve valjalo uraditi u pripremi i na samom predstojećem kongresu partije“, zaključio je Rastoder. (Mina)

 

Portal Analitika