Svijet

UN strahuje da će Kobane postati druga Srebrenica

1010Kobane
ihadisti Islamske države zauzeli su glavni štab kurdskih branilaca u Kobaneu i sad pod kontrolom imaju oko 40 odsto tog grada, a ujedno su se približili granici s Turskom, prenosi Index.hr.

UN strahuje da će Kobane postati druga Srebrenica
Portal AnalitikaIzvor

Tri sedmice nakon početka ofanzive na taj strateški kurdski grad na sjeveru Sirije, džihadisti su na sjevernom obodu Kobanea od Turske granice udaljeni tek oko kilometra, a njihovo napredovanje nisu uspjeli da zaustave niti poremete vazdušne napade koalicije, na čelu sa SAD-om. Američka vojska je saopštila da je u protekla dva dana izvela devet vazdušnih napada u Siriji, od kojih sedam na položaje IS-a kod Kobanea - dva na poligone za obuku, dva na male postrojbe IS-a, dva na vozila i jedan tenk, i jedan sjeveroistočno od grada.

- Preuzeli su nadzor nad „sigurnosnim kvadrantom“, u kojme je vojni kompleks Jedinica za zaštitu naroda (glavne kurdske vojne snage), sjedište lokalne samouprave i baza Asajeha (kurdske snage bezbjednosti) – objavio je Sirijski centar za ljudska prava.

Informaciju o tome da je pod kontrolom džihadista 40 odsto Kobanea, u Londonu je iznio i zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu bezbjednosti, Toni Blinken.

- Ne znam što će se dogoditi, jer tamo nema kopnenih snaga, a samo vazdušnim napadima biće teško spriječiti IS da eventualno zauzme grad - rekao je u izjavi za novinare, i dodao da „u Iraku svaki dan ima još Kobanea, a ima ih i u Siriji“.

Džihadisti napadaju Kobane s tri strane, a posljednjih dana pribjegli su varci kako bi zbunili koalicijske avione, jer se više ne kreću u konvojima, municiju prebacuju motociklima i koriste se civilnim automobilima na koje stavljaju kurdske zastave.

Specijalni izaslanik UN-a za Siriju Stafan De Mistura iz Ženeve je pozvao Tursku da „dopusti dobrovoljcima ulazak u grad kako bi se priključili braniocima“, jer Ankara trenutno ne dopušta izbjeglicama iz Sirije, koji su na njezinoj teritoriji, povratak preko granice. De Mistura, koji je izrazio bojazan da će se u Kobaneu dogoditi „pokolj“ popout onog u Srebrenici. Oživio je sjećanja na raspad Jugoslavije, kada su snage bosanskih Srba upale u Srebrenicu, tada zonu pod zaštitom UN-a, i ubile oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

- Sjećate li se Srebrenice? Mi se sjećamo. Nikada je nećemo zaboraviti i vjerovatno sebi nikada nećemo oprostiti - rekao je De Mistura na konferenciji za novinare.

Predviđajući pad Kobanija ako se grad „ostavi na cjedilu“, dodao je da je samoodbrana međunarodno ljudsko pravo. Ukazao je na činjenicu da će IS, ako zauzmu grad, steći kontrolu nad 400 od ukupno 900 kilometara granice između Turske i Sirije.

Foto: index.hr

Portal Analitika