Košarka

Nepoznato o Draženu Petroviću: Ništa bez mita i korupcije!

1010dpetrovic
P
oznati španski košarkaški menadžer Hoze Antonio Arisaga tvrdi da je morao da potkupi mnoge ljude u bivšoj Jugoslaviji kako bi promijenili zakon prema kojem igrači mlađi od 28 godina ne smiju da igraju u inostranstvu, a takođe kaže da je Dražen Petrović inicijalno trebalo da potpiše za Barselonu, prenosi T portal.

Nepoznato o Draženu Petroviću: Ništa bez mita i korupcije!
Portal AnalitikaIzvor

Arisaga je osamdesetih godina bio izuzetno aktivan na španskom tržištu i zaslužan je za dolazak velikana poput Dražena Petrovića i Arvidasa Sabonisa u tamošnju ligu. Ali, kad je u pitanju najbolji hrvatski – pa i jugoslovenski – košarkaš svih vremena, stvari nisu išle glatko. Naime, Dražen je imao samo 23 godine kad su španski velikani pokazali interes za njega.

- Bila je to ludost, moje vođenje poslova nije bilo lako. Rekao sam Novoselu da su interes za Dražena pokazali u Španiji Barselona i Real. Međutim, zakon nije dopuštao jugoslovenskim košarkašima odlazak van zemlje mlađima od 28 godina. Tada je Dražen tek trebalo da napuni 23 - prisjetio se menadžer Hoze Antonio Arisaga za El Mundo Deportivo i dodao:

- Novosel mi je rekao dvije stvari: u Jugoslaviji se sve može riješiti novcem, ali i to da ako Dražen ode, ostali mlađi od 28 će biti bijesni i imaćemo haos. Možete da zamislite koga sam sve morao da podmitim i što sve je trebalo da platim da bih riješio ovaj slučaj.

T portal podsjeća kako je Barselona trebalo da postane novi Draženov klub nakon Cibone, ali to se izjalovilo.

- Trebalo je da potpišemo ugovor u Puerto Realu, u ljeto 1986. godine. Ali na kraju su se predomislili, smatrajući da je Dražen preveliki individualac.

Dražen je, na kraju, nastavio karijeru 1988. u Realu, sa 24 godine, da bi zatim prešao u NBA, gdje je igrao za Portland i Nju Džersi. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći 1993. godine, s 28 godina. Po ondašnjem jugoslovenskom zakonu, ne bi nikad zaigrao u inostranstvu.

Foto: tportal.hr

Portal Analitika