Politika

VUČINIĆ: Nemam ništa protiv da mi se oduzme imunitet

0610janko
P
oslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić nema ništa protiv toga da mu Skupština Crne Gore oduzme imunitet jer je protiv njega podignuta optužnica za navodno nasilničko ponašanje na radničkom protestu ispred Vlade početkom oktobra.

VUČINIĆ: Nemam ništa protiv da mi se oduzme imunitet
Portal AnalitikaIzvor

Vučinić je, komentarišući događanja sa protesta podrške radnicima Metalca koji je 2. oktobra održan ispred zgrade Vlade, kada su radnici predvođeni Vučinićem pokušali da uđu u zgradu Vlade, kazao da to što se desilo nije njegova krivica.

Vučinić je, komentarišući mogućnost da Administrativni odbor Skupštine može odlučiti da poslaniku ukine imunitet, rekao da institucije rade njihov posao.

“Htjeli smo da omogućimo radnicima Metalca da uđu i razgovaraju sa premijerom koji ih je čitavo vrijeme ignorisao i zbijao po kafanama grube šale na njihov račun”, rekao je Vučinić.

Protiv Vučinića je podnijeta krivična prijava, jer je tokom protesta radnika Metalca pozivao na nasilni ulazak u zgradu Vlade.

“Nemam nikakve bojazni od toga što će mi se suditi i šta će biti. Ono što je urađeno ispred zgrade Vlade je urađeno jer su bili u pitanju ljudski životi”, rekao je Vučinić.

Bilo je, kako je naveo, pitanje trenutka kad je neko od radnika mogao da okonča svoj život zbog radikalnog štrajka glađu.

“Mislim da onamo nije bilo nikakvog nasilja. Samo smo tražili da Štrajkački odbor radnika Metalca primi premijer i predstavnici Vlade”, kazao je Vučinić.

On je rekao da je, prije nego što su krenuli prema zgradi Vlade, zamolio policiju da razmaknu ograde

“Parlamentarna većina i njihovi manji koalicioni partneri nijesu dozvolili raspravu o Predlogu dopune Zakona o penzijskom i invalidskom PIO, kojim bi se riješio problem penzionisanja radnika propalih privatizovanih preduzeća”, saopštio je Vučinić.

Vučinić, koji je predložio da se u dnevni red skupštinskog zasjedanja uvrsti dopuna Zakona, rekao je da se taj akt mogao popraviti i amadmanski urediti, prenosi MINA-business.

"DF je predloženim dopunama Zakona o PIO želio postići sistemsko rješenje za zbrinjavanje svih radnika koji su ostali bez posla u društvenim privatizovanim preduzećima u kojima je uveden stečaj", rekao je Vučinić na konferenciji za novinare.

To, kako je dodao, nijesu dozvolili poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP), kao partije koje programe i ideologiju zasnivaju na socijaldemokratiji i državi socijalne pravde, zajedno sa njihovim manjim koalicionim partnerima.

“Zamislite neće da razgovaraju da zajedno nađemo rješenje u parlamentu za ove teške socijalne slučajeve”, kazao je Vučinić.

Prema njegovim riječima, dopunama Zakona bi se uredilo da muškarci sa navršenih 30 godina staža osiguranja, a žene sa 25 godina u propalim preduzećima, mogu otići u starosnu penziju.

Na taj način bi se, kako je dodao, omogućilo svim bivšim radnicima da iskoriste mogućnost penzionisanja i rješavanja njihovog socijalnog statusa bez obzira odakle dolaze.

“Bivši zaposleni u ovim preduzećima teško da u tim godinama mogu doći do bilo kakvog posla. Ti ljudi koji su odavno ostali bez posla su danas postali teški socijalni slučajevi i bez mogućnosti da dođu do bilo kakvog posla”, objasnio je Vučinić.

On je takođe predložio i da se na dnevni red Skupštine uvrsti i Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika Crne Gore koji se u velikoj mjeri odnosi na radnička pitanja.

“Suština tog zakona bila je da svi poslodavci koji ne isplaćuju zarade ili djelimično isplaćuju zarade i ne uplaćuju doprinose i poreze, da budu oštro sankcionisani. Bila je jasna mjera da svi ti poslodavci mogu biti kažnjeni zatvorom od jedne do tri godine”, objasnio je Vučinić.

On je rekao da se to odnosi na veliki broj crnogorskih preduzeća, a da su najdrastičniji primjer toga radnici Otranta koji 38 mjeseci nijesu primali zarade.

Mina business

Portal Analitika